Tags

, , , , ,

Al sinds 2008 heb ik mijn eigen bedrijf. Nooit aan acquisitie gedaan en meer dan genoeg werk. Grote klanten, zoals een gemeente en een zorgverzekeraar. Maar toen… toen besloot ik in al mijn wijsheid dat ik niet meer een half jaar vijf dagen per week bij één klant wilde zitten. Ik wilde meer kleine klanten en ik wilde mijn werkzaamheden uitbreiden. Niet alleen maar communicatieadvies geven en teksten schrijven, maar ook coachen en levensverhalen schrijven. En daar begon het..

Leuker dan ik dacht
Ja… het is ontzettend leuk zo’n nieuwe stap! Ik leer heel veel nieuwe mensen kennen, doe iedere dag nieuwe inspiratie op (behalve soms) en geniet van alles wat ik leer. Ik moet voor het eerst in mijn leven aan acquisitie gaan doen en wat blijkt… ik vind het leuk! Veel leuker dan ik had gedacht.

Stoer, maar doorgedraaid
Er zit echter ook een keerzijde aan dit alles. Omdat ik zo graag mijn klantenkring wil opbouwen en mensen wil helpen bij het optimaliseren van hun site en social media of het ontdekken en ontwikkelen van hun kwaliteiten, duik ik overal in. Ik krijg een tip van een kennis ‘daar moet je zijn, daar wordt een bijeenkomst georganiseerd waar jouw doelgroep komt’, mijn moeder tipt me over een bijeenkomst van de Rabobank, een medecursist vraagt of ik meega naar een social media-event voor zelfstandig ondernemers ‘dat is toch jouw doelgroep?’. En ik zeg overal ja op. Want het is toch leuk? En trouwens… behalve dat het leuk is, is het natuurlijk ook noodzakelijk. Ik kan wel stoer mijn ene klantenkring vaarwel zeggen, omdat ik meer vrijheid wil bij het inplannen van mijn werk, dat betekent meteen dat ik weer vanaf nul een nieuwe klantenkring moet opbouwen. Er moet tenslotte brood op de plank komen en de hypotheek moet worden betaald. Dat vergt geduld en vraagt inzet en energie. Maar wanneer ben ik aan het werk en op welk moment draai ik door?

Help, een sms
Ik kreeg het gevoel dat ik aan het doordraaien was, toen ik door de bomen het bos niet meer zag. Toen ik elke avond op een netwerkbijeenkomst was en  hoopte dat de piep van mijn telefoon niet betekende dat een vriendin weer een goede site door sms’te die ik ónmiddellijk zou moeten bekijken van mezelf. Toen mijn hoofd bonsde en gonsde na een hele dag werk en ik alleen nog maar op de bank kon hangen. Toen ik eigenlijk niet meer hoorde wat mijn vriend vertelde, omdat ik in mijn hoofd nog steeds bezig was met klanten klanten klanten werk werk werk.

Nu is het genoeg
Ho, stop! Nu is het genoeg. Weekend is weer weekend en de avonden zijn voor leuke dingen (en ja, werk is leuk, maar niet ’s avonds als ik de hele dag al bezig ben geweest). Gelukkig had ik vrij snel door dat ik een beetje doorsloeg. ’t Was tenslotte niet de eerste keer dat ik in mijn overenthousiasme me ergens vol in stortte…

Herkenbaar?
Stel je voor dat je nog niet zo lang voor jezelf bent begonnen of met je eigen bedrijf opeens in een heel andere flow komt, dan kun je hetzelfde meemaken als ik. Zonder dat je het opmerkt, sluipt het er heel langzaam in…. de balans tussen werk en privé vervaagt. Je werkt eens wat langer door, je zegt eens een afspraak af. Het kan soms een hele tijd duren, voordat je dat in de gaten hebt. En als de signalen tot je doordringen, zit je er zover in dat je niet meer weet hoe je eruit komt. Je slaapt slecht, je relatie is wel eens beter geweest en je vrienden zijn alleen nog een mooie herinnering aan die ‘goeie ouwe tijd’ toen je nog in loondienst was. Je hebt werkelijk geen flauw idee waar je moet beginnen om dat allemaal op te lossen. En ondertussen moet je ook nog een zaak draaiende houden.

Wat nu?
Kom je er niet uit en wil je weer een privéleven hebben? Probeer eens een coach! Binnen vijf gesprekken heb je over het algemeen je leven weer op de rit en weet je voor de volgende keer waar je op moet letten. Je hebt weer tijd voor een biertje in de kroeg, je relatie bloeit op en gek genoeg gaat het op je werk beter dan ooit. Tsja… zo kan het lopen als je een coach inschakelt.

Kijk op www.lelixxor.nl als jij ook toe bent aan wat meer balans.

Advertenties