Tags

, , ,

’s Nachts een museum bezoeken, da’s weer eens wat anders! Dus besloten we gisteren in het kader van museumnacht Utrecht te beginnen bij de Sonnenborgh.

Mysterieus
Een mysterieus gebouw op een heuvel, zeker zo in het donker. We beklommen het donkere pad en zagen aan de schimmen voor ons dat we niet de enige waren met dit idee. Trapje naar beneden, polsbandje laten zien, door een presentatieruimte naar een wenteltrap en toen waren we weer buiten, maar dan binnen de muren van de sterrenwacht. We lieten de andere mensen links liggen en sloegen een paadje in naar rechts, langs de lage borstwering op weg naar de Galatelescoop. Helaas hadden we met een ding geen rekening gehouden…. als er wolken zijn, zie je de sterren niet!

Kwaliteiten
Ook al zie je de sterren niet, ze zijn er wel natuurlijk. En dat blijkt met meer dingen zo te zijn. Je eigen kwaliteiten bijvoorbeeld. Het kan maar zo zijn, dat je heel makkelijk kunt opsommen wat je allemaal zou kunnen verbeteren, maar dat je stilvalt als er naar je kwaliteiten wordt gevraagd. Ehm… tja… kwaliteiten. Ik zal ze vast wel hebben, maar wat?

Eigenlijk heel gewoon
‘Ik praat heel makkelijk met mensen, maar da’s toch heel gewoon?’ ‘Ja, iedereen zegt altijd dat ik zo lekker kan koken, maar is dat nu een kwaliteit?’ Dingen die je heel gewoon vindt, zouden zomaar eens jouw kwaliteiten kunnen zijn. Wat voor jou een makkie is, is iets waar anderen tegenop zien of enorm mee worstelen!

Hoe ontdek je jouw kwaliteiten?
Als je jouw kwaliteiten niet zomaar uit je mouw kunt schudden, zijn er nog genoeg andere manieren om er achter te komen waar jij uniek in bent. Praat eens met anderen. Waar bewonderen ze jou om? Wat zien zij als jouw kwaliteiten? Laat je verrassen door wat anderen van je vinden en vraag er de komende tijd eens naar.

Speel eens een spelletje
Een spelletje spelen kan ook helpen! Het kernkwadrantenspel van Daniel Ofmann laat je op verschillende manieren ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen. Bijvoorbeeld door je te laten beginnen bij waar jij allergisch voor bent. Word je een beetje kriebelig van mensen die altijd te laat komen, dan is het zeer waarschijnlijk dat jouw kwaliteit ligt in het nakomen van afspraken. Bij jou weet je waar je aan toe bent. Een leuke manier om je kwaliteiten te ontdekken, maar tegelijkertijd ook te zien waar je uitdagingen liggen en wat je valkuilen zijn.

Wees lief en kritisch
En tenslotte… het is goed om kritisch naar jezelf te kijken. Niks mis mee! Als je daarnaast tenminste ook lief bent voor jezelf. Dus wat zie jij zelf als jouw kwaliteiten? Wees niet bang om je kwaliteiten te benoemen. Je doet er niemand een plezier mee om je kwaliteiten te verbergen. Ontdek ze, ontwikkel ze en zet ze in!

Advertenties