Tags

, ,

Het is tegenwoordig helemaal hip: je eigen levensverhaal. De doe-het-zelf-cursussen schieten als paddestoelen uit de grond en in de zorg zien steeds meer organisaties de toegevoegde waarde van het kennen van het verhaal achter de cliënt. En uiteraard kun je iemand inhuren die jouw verhaal opschrijft of filmt. Maar je kunt het natuurlijk ook binnen de familie houden…

Voor mensen van 60 jaar en ouder komen er steeds meer mogelijkheden om hun levensverhaal op schrift te (laten) stellen. Gewoon omdat het leuk is, voor degene die het levensverhaal vertelt, maar ook voor kinderen en kleinkinderen. Je komt nog eens wat te weten!

Nieuwsgierig
Wat ik nog niet vaak ben tegengekomen, is dat (klein)kinderen hun (groot)ouders interviewen. En dat is nu precies waar dit stuk over gaat. Je hoeft geen schrijftalent te hebben, alleen maar nieuwsgierig te zijn.

Verhalen, verhalen, verhalen…
Het proces is namelijk net zo leuk (of misschien nog wel leuker) dan het eindresultaat – een boek of film. Door aan de hand van vooraf bedachte vragen in gesprek te gaan met je ouders komen de verhalen los. Tijdens deze verhalen kom je vanzelf weer op nieuwe vragen én dus nieuwe verhalen. Als je niet hoeft na te denken hoe je dit gaat opschrijven, kun je maximaal genieten van het gesprek en met aandacht aanwezig zijn. Dus ga geen boek schrijven; ga alleen maar met je ouders in gesprek.

Niet alleen feiten
Alle verhalen laten je een beeld zien dat je waarschijnlijk nog niet (helemaal) kent. Vraag daarom niet alleen naar feiten, maar ook naar gevoelens, het ‘waarom’ van bepaalde keuzes en naar hoe je vader of moeder bepaalde zaken beleeft.

Discussies
De kans is groot dat er hier of daar ook wel een discussie ontstaat, omdat je vader bijvoorbeeld eerlijk uitspreekt dat hij bepaalde keuzes van jou niet kan rijmen met de opvoeding die hij je heeft gegeven. Jij kunt vervolgens jouw drijfveren uitleggen. Er ontstaat ruimte voor diepe gesprekken, waardoor ouders en kinderen elkaar van een andere kant zien en beter begrijpen.

Laat je verrassen!
Uiteindelijk heb je een completer beeld gekregen van wie je ouders zijn, niet alleen als ouders en opvoeders, maar ook als mensen. Met angsten, zorgen en dingen waar ze blij van worden. Laat je verrassen!

Advertenties