Tags

December is weer in aantocht. De pepernoten liggen al maanden in de winkel, dus in dit bericht kan ik het dan ook al wel hebben over hoe belangrijk het is om voor sinterklaas te spelen – en dan niet alleen in de laatste maand van het jaar. 

Een ondernemer heeft vier basiskwaliteiten nodig om succesvol te zijn. Daarnaast moet je natuurlijk nog allerlei andere kwaliteiten en vaardigheden hebben, maar dat even terzijde.

Speel voor sinterklaas
De eerste basiskwaliteit is dat je voor sinterklaas kunt spelen. Genereus geven is het sleutelwoord. Deel je informatie met anderen, zonder er iets terug voor te verwachten. Als er wel iets terugkomt, is dat mooi meegenomen. Jij hebt in elk geval laten zien dat je expert bent op je vakgebied en dat je anderen daarin mee wilt laten delen. Jij gunt anderen iets, dus stijgt jouw ‘gunfactor’ ook.

Kun jij ontvangen?
De andere eigenschap die belangrijk is, is dat je moet kunnen ontvangen. Doe niet alles alleen, maar sta open voor hulp. Durf ook om hulp te vragen. Maak gebruik van de kennis van anderen en werk samen waar dat mogelijk is. Twee weten tenslotte meer dan één.

Bied jezelf aan
Veel mensen moeten eerst een drempel over voordat ze zichzelf kunnen aanbieden. Toch is het belangrijk om bij mensen aan te geven wat jij kunt en wat je te bieden hebt. Hoe zouden ze het anders moeten weten? Ook zonder opdringerig te zijn, kun je heel goed vertellen wie je bent en wat je doet. Doe dit niet alleen op netwerkbijeenkomsten, maar ook op andere plekken waar je nieuwe mensen ontmoet.

Pak je kansen
De laatste basiskwaliteit is kunnen nemen. Je moet pakken wat van jou is. Als er een kans voorbij komt, aarzel dan niet. Jij hebt er recht op om deze kans te pakken. Pakken is geen stelen, je benadeelt er andere mensen niet mee. Zorg ervoor dat je jezelf ook niet tekort doet door kansen voorbij te laten gaan.

Je weet voor jezelf wel waar je goed in bent en waar je nog kunt verbeteren. Werk aan die punten, dat helpt je succesvoller te worden als ondernemer.

Advertenties