Tags

, ,

Wat levert je meer op, advies krijgen of zelf nadenken? Leren van anderen of zelf opnieuw het wiel uitvinden? Het antwoord lijkt voor de hand te liggen, maar het zou wel eens anders kunnen zijn dan je denkt… 

Geen probleem om iemand te vertellen hoe ik zijn situatie aan zou pakken. Ik weet namelijk meestal precies wat iemand zou moeten doen en hoe. Toch is de vraag waar iemand het best mee geholpen zou zijn: adviseren versus zelf bedenken. Datzelfde geldt andersom. Het is makkelijk om van iemand te leren die het wiel al eens uitgevonden heeft en het zal ongetwijfeld werken; de vraag is alleen of ik daar altijd bij gebaat ben.

Maak het jezelf niet te makkelijk
Het is een mooie kwaliteit als je anderen om advies kunt vragen en daarmee aan de slag gaat. Toch hoef je deze kwaliteit niet altijd in te zetten. Een advies krijgen is soms namelijk ook erg makkelijk. Je hoeft zelf niet te zweten op wat iemand anders al lang weet. De vraag is echter: kun je het advies zomaar overnemen? En hoe weet je dat als je zelf niet eerst hebt nagedacht?

Eerst zelf nadenken
Bedenk als ondernemer (en ook in alle andere gevallen) eerst hoe je de situatie zelf aan zou pakken. Wat past bij jou, jouw bedrijf en jouw doelgroep? Wat is voor jou belangrijk en aan welke punten moet zeker voldaan worden? Door zelf na te denken, krijg je het onderwerp onder de knie en kun je beter beoordelen wat de waarde van andermans advies voor jou is.

Verdiep je in het ondernemersvak
Mensen geven graag gevraagd en ongevraagd advies. Om niet als een kip zonder kop ieder advies op te volgen dat klinkt als het volgende ei van Columbus moet je kunnen filteren op hoe relevant het advies in jouw situatie is. Verdiep je daarom in alle onderdelen van het ondernemersvak, ook de dingen die je niet meteen ziet zitten.

Kers op de taart
Financiën of acquisitie zijn misschien niet je favoriete onderwerpen waar je je graag mee bezighoudt, maar het gaat wel om jóuw financiën en jóuw klanten. Toch wel handig als je daar iets van af weet. En als kers op de taart vraag je advies, om je eigen ideeën te toetsen of je op weg te helpen als je bent vastgelopen.

Beter op lange termijn
Als er de volgende keer niemand in de buurt is die je advies kan geven, heb je inmiddels zelf de vaardigheden verworven die ervoor zorgen dat je tóch een beslissing kunt nemen. Zelf nadenken brengt je meer op de lange termijn. En advies vragen? Dat doe je natuurlijk wel, maar pas nadat je zelf nagedacht hebt.

Advertenties