Tags

, , , , ,

Ik houd enorm van anime, die Japanse tekenfilms waarin kleine jongetjes en meisjes altijd winnen van enorme spierbonken, waarin de meest waanzinnige gevechtstechnieken gebruikt worden en iedereen over superkrachten beschikt. Volkomen onrealistisch dus. Helaas ben ik in het normale leven veel te realistisch en dat kan soms best belemmerend werken. Herkenbaar? 

Beperkende realiteit
Wilde ideeën, grootse vergezichten, prachtige toekomstidealen… ik leg ze op de pijnbank van de realiteit en er blijft weinig meer van over dan een zielig hoopje mooie woorden. Maar ja, zo blijf je altijd steken in je eigen realiteit en zijn er geen kansen om ooit jezelf te ontstijgen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Droom jezelf naar succes
Gelukkig is er voor mensen zoals ik een oplossing: droom jezelf naar succes! Dat dromen doe je in drie stappen en het leuke is dat je je realistische zelf gewoon kunt gebruiken. Alleen niet de hele tijd. Deze methode wordt de Disney-strategie genoemd (want verzonnen door Walt Disney). Voor ondernemers is dit een prachtig hulpmiddel om een stip op de horizon te zetten, dáár ga je naartoe.

Begin met dromen
Stap 1 is beginnen met dromen. En met dromen bedoel ik écht dromen. Groots, meeslepend, onrealistisch, idealistisch, onuitvoerbaar en vooral wat jij leuk vind, wat jij diep je in hart heel graag zou willen. Doe je ogen dicht en beschrijf hardop wat je wilt, wat je voor je ziet, hoe jouw ideale plaatje er over 1, 5 en 10 jaar uitziet. Het gevaar is dat de realist meteen om de hoek komt kijken en je jezelf in de rede valt ‘o ja, maar dat kan natuurlijk niet’ en ‘ik weet natuurlijk dat dit niet haalbaar is’. Erger is nog dat je realist al voordat je je droom uitspreekt censuur heeft toegepast en je met magere, zeer uitvoerbare ‘dromen’ op de proppen komt. Wees streng en stuur hem terug zijn hok in, de realist mag straks zijn zegje doen.

Realistische kijk
Als je op en top hardop gedroomd heb en je echt niets meer kunt verzinnen, dán is het tijd voor de realist. Stap 2 houdt in dat de realist er vanuit gaat dat de dromen realiseerbaar zijn. Dat is een belangrijk punt! De realist gaat alleen kijken hoe je deze droom kunt realiseren. Wat is er voor nodig, welke stappen moeten er gezet worden en wat is een realistische planning. De realist doet dus waar hij goed in is.

Positieve criticus
Bij de laatste stap komt de criticus om de hoek kijken. Een positieve criticus wel te verstaan, want aan iemand die de boel even komt affikken, hebben we helemaal niets. De criticus kijkt naar wat er nog ontbreekt, wat het je oplevert en welke onderdelen nog verder uitgewerkt moeten worden.

Uitvoeren van je droom
Door heen en weer te wandelen tussen de verschillende rollen (hou ze wel strikt gescheiden!), kom je met een prachtig plan waar jij blij van wordt, dat realistisch en uitvoerbaar is en waar alle schoonheidsfoutjes uitgehaald zijn. Succes met de uitvoering van je droom!

 

Advertenties