Tags

,

Wie kent het verhaal niet… het olifantje dat als klein dier met zijn poot aan een paal vastgebonden wordt en geen kant op kan. Als het dier niet optreedt in het circus, zit het vast aan die paal. Ook als het al een grote, sterke olifant is geworden en het paaltje met één ruk uit de grond kan trekken, blijft hij braaf vastgebonden. Toen hij klein was, heeft hij genoeg aan het touw getrokken, zonder resultaat. Nu weet hij niet beter dan dat het touw en het paaltje sterker zijn dan hij.

Triest verhaal
Ik vind het een triest verhaal. En wat ik nog triester vind, is dat dit verhaal zich ook in het leven van heel veel mensen afspeelt. Zonder dat ze het doorhebben, zitten ze vast aan overtuigingen die niet (meer) kloppen. Ze laten zich belemmeren in hun doen en laten, terwijl dat helemaal niet nodig is.

Jeugdtrauma
Een voorbeeld: als jongen van 12, vers in de brugklas, wordt hij door zijn Engelse lerares vaak als voorbeeld gesteld van hoe het niet moet. Hij is niet goed in Engels en voelt zich verschrikkelijk opgelaten, klein en eenzaam als hij daar tussen al zijn klasgenoten op een niet zo fijnzinnige manier aan herinnerd wordt. Uiteindelijk gaat hij niet meer naar de Engelse les. Voor de korte termijn is het probleem opgelost, maar jaren later speelt het weer op…

Lifecoach opent ogen
Zijn leidinggevende kan op dezelfde manier uit de hoek komen als zijn voormalige lerares Engels. En direct voelt hij zich weer dat 12-jarige jongetje. Dit realiseert hij zich echter pas in een coachingstraject. Als ik hem als zijn lifecoach erop wijs dat hij geen 12 meer is en nu heel anders op de situatie kan reageren dan vroeger, verandert er langzaam iets. Hij beseft dat hij nu wél voor zichzelf kan opkomen, hij kan zijn leidinggevende aanspreken. Uiteindelijk wordt hij de sterke man die hij is.

Belemmerende overtuigingen
Situaties mogen dan op elkaar lijken, jíj bent veranderd! Als volwassene heb je eindeloos veel meer mogelijkheden dan die je als klein kind had. Zelfs als tiener kun je veel meer dan dat je als vijfjarige kon. Gedrag en overtuigingen die je als klein kind nodig had om te kunnen overleven, kunnen je nu belemmeren of zelfs schadelijk zijn.

Waar laat jij je door belemmeren? Probeer eens met andere ogen naar je overtuigingen te kijken en zie wat er niet meer klopt. Je mogelijkheden zijn dan eindeloos!

Meer weten? www.lelixxor.nl 

Advertenties