Tags

, , , , , ,

Ik zit uit het raam te staren en zie voor me de regendruppels naar beneden vallen, zwaar en waterig. Het is al dagen niet anders. Gisteren was het zelfs om 16.48 uur al zo donker dat het wel tijd leek voor het achtuurjournaal. Soms zit je als ondernemer in hetzelfde schuitje: de toekomst en het heden lijken allebei even somber en opklaringen zijn nergens te bekennen.

Omdenken
Wat kun je doen als je het even niet meer ziet zitten? Hoe krijg je dan weer the spirit om toch door te blijven gaan? Op welke manier kun je jezelf motiveren? Over het algemeen denk je steeds op dezelfde manier en via dezelfde paden. Dat betekent dat je dus ook steeds dezelfde onmogelijkheden en problemen ziet opdoemen. Het bekende ‘in cirkeltjes denken’. Als je daaruit wilt stappen, moet je dus op een andere manier gaan denken; je moet gaan ‘omdenken’.

Vicieuze cirkel doorbreken
Als je doet, wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Dat geldt ook voor de manier waarop je denkt. Maar goed, hoe doorbreek je nu die cirkel? Er zijn twee manieren: of je doet het zelf of je vraagt hulp aan een ander.

Doe het zelf
Het is lastig om zomaar vanuit het niets op een andere manier te denken. Daarom geef ik je hierbij een handige oefening: leg drie voorwerpen op de grond. Het eerste voorwerp ben je zelf, het tweede voorwerp vertegenwoordigt iemand die je goed kent (neem echt iemand in gedachten) en het laatste voorwerp stelt een objectieve waarnemer voor, deze persoon ken je niet.

Rollenspel
Ga om te beginnen bij ‘jezelf’ staan en spreek over hoe je je situatie of jezelf ziet. Als je daarmee klaar bent, ga je bij jouw bekende staan. Leef je in die persoon in en voel hoe deze persoon naar je kijkt. Vertel hardop hoe deze persoon je ziet. Wat ziet hij/zij als jouw sterke punten? Waar bewondert hij/zij je om? Hoe kijkt deze persoon naar jouw situatie? Let op dat je niet even per ongeluk jezelf wordt, maar blijf in je rol! Tenslotte word je de objectieve waarnemer. Hoe kijkt iemand die jou niet kent naar jou en je situatie? Dit levert je waardevolle inzichten op!

Vraag bekende of ondernemerscoach
Als je het moeilijk vind om het zelf te doen, vraag dan eens naar de frisse blik van een ander. Dat kan een bekende zijn, maar misschien ook juist wel iemand die jou niet kent, zoals een ondernemerscoach of lifecoach. Een coach stelt je vragen die je dwingen anders naar je situatie te kijken of laat je oefeningen, zoals hierboven beschreven doen.

Verbluffend resultaat
Het resultaat is ongetwijfeld verbluffend! Met een paar gesprekken heb je nieuwe energie, zie je nieuwe mogelijkheden en kansen en heb je weer zin om te vlammen!

Meer informatie vind je op www.lelixxor.nl.

Advertenties