Tags

, , , ,

Voor de kerst wil ik het levensverhaal waar ik nu mee bezig ben af hebben… De tekst staat op papier, maar nu begint het echte werk pas. Schaven, schrappen en nog een beetje kneden… Au! Dat doet pijn. In het Engels hebben ze daar een mooie uitdrukking voor: kill your darlings.

Zo’n tekst is toch een beetje je kindje dat na lang ploeteren en zuchten – tadááa! – op de wereld is gezet. En om daar nou zomaar in te gaan snijden… Maar inmiddels weet ik dat mijn tekst daar echt een stuk beter van wordt. Even een nachtje slapen en je ziet de wereld en je tekst opeens in een ander daglicht.

Niet meteen versturen
Ook jij als ondernemer moet er aan geloven! Vaak ben je waarschijnlijk al lang blij dat je die tekst voor je nieuwsbrief of die kerstgroet op papier hebt, maar verstuur hem niet meteen. Laat hem even liggen en kijk er later nog eens naar. Of nog beter: vraag iemand anders om je tekst te lezen.

Spelfouten verbeteren
Je zult versteld staan van de spelfouten die je in eerste instantie over het hoofd hebt gezien. Ook een redenering die je eerst logisch vond, is opeens niet meer zo geweldig. En leest het geheel wel lekker?

Stop op tijd
Wees niet bang om je mooie vondsten te schrappen, er komen ongetwijfeld betere vondsten voor in de plaats. Maar… weet ook wanneer je op moet houden. Elke keer als je naar je tekst kijkt, kun je wel weer iets anders vinden om te veranderen. Goed is goed genoeg. Je hebt die tekst niet geschreven om hem te verbeteren, maar om hem te versturen tenslotte.

De tip voor de laatste weken van het jaar: vermoord je liefje, er komt iets veel beters voor in de plaats!

Advertenties