Tags

, , ,

Je bent druk druk druk. Of juist helemaal niet en je kunt wel wat werk gebruiken, dan ben je druk druk druk met verzinnen hoe je nieuwe klanten kunt krijgen en opdrachten kunt binnenslepen. Maar hoe zit het eigenlijk met je persoonlijke ontwikkeling als ondernemer?

Druk met ondernemen
Als werknemer krijg je regelmatig de kans om een cursus te doen, individueel of met je hele team. Je functioneren wordt jaarlijks besproken en er wordt gekeken waar je verbeterpunten liggen en wat je wilt gaan ontwikkelen. Doe je dat als ondernemer ook of ben je te druk met ondernemen?

Stilstaan in je ontwikkeling
De eerste paar jaar zonder functioneringsgesprekken en aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling gaan waarschijnlijk prima. Je ontwikkelt je al doordat je net bent begonnen als ondernemer en leert van de nieuwe dingen die je doet. Totdat je merkt dat je eigenlijk al heel lang niets nieuws hebt gedaan of geleerd, je hebt het gevoel dat je stilstaat. Je bent ingeslapen en suf en je doet je werk op de automatische piloot. Dat kan anders!

Functioneringsgesprek voor ondernemers
Hoe functioneer je eigenlijk? Naast het gevaar dat je geen uitdaging meer ziet in je werk, bestaat het risico dat je nieuwe kansen mist en dat je vastroest in wat je altijd al gedaan hebt. Hoe los je dat op? Prikkel jezelf!
1) Zoek een coach met wie je jouw functioneren, je drijfveren en je toekomstbeelden kunt bespreken en die jou feedback geeft.
2) Volg een training of opleiding op jouw vakgebied of op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.
3) Lees eens een ander vaktijdschrift.
4) Zoek vers bloed: sluit je aan bij een (andere) business club of bezoek eens andere netwerkbijeenkomsten dan gebruikelijk.

Investeren in jezelf = investeren in je bedrijf
Tijd die je aan jezelf besteedt, kun je niet aan je werk besteden, da’s waar. Maar… tijd die je aan jezelf besteedt, investeer je wel in je bedrijf. Het belangrijkste kapitaal waar je mee werkt, ben je zelf. Jíj moet op de lange termijn zorgen voor continuïteit en nieuwe opdrachten. Dat kan alleen als je bruist en borrelt en goed in je vel zit. Maak dus tijd vrij voor je persoonlijke ontwikkeling!

www.lelixxor.nl

Advertenties