Tags

, , , ,

Oude gewoontes zijn best moeilijk af te leren. Ik zie het niet alleen aan mijn vriend die nu al een week gestopt is met roken, maar ook aan mezelf. Toen ik nog in loondienst werkte, was het de bedoeling dat ik zo rond 9 uur ’s ochtends achter mijn bureau zat. En nog steeds zorg ik ervoor dat mijn laptop voor die tijd opgestart is.

Maar of ik daar nou echt blij van word.. Nee! Ik ben helemaal niet zo’n ochtendmens en werk liever ’s avonds. ‘ s Ochtends wil ik lekker langzaam opstarten: sporten, douchen, ontbijten en een beetje door het huis dreutelen. Totdat ik helemaal wakker ben en dan is het knallen!

Reptielenbrein doet wat ‘ie gewend is
Wat was ik opgelucht dat ik niet meer elke ochtend om 6 uur naast mijn bed hoefde te staan om de trein te pakken. Geen werkgever meer, ik bepaal alles lekker zelf! Nou, mooi niet dus. Mijn reptielenbrein (het oudste deel van onze hersenen) doet gewoon wat ‘ie gewend is en dat is wekker zetten (weliswaar niet om 6 uur, dat is zelfs mijn reptielenbrein een brug te ver), opstaan en aan het werk.

Oude werkritme
Ik ben al vier jaar zelfstandig ondernemer, maar werd me er pas onlangs van  bewust dat ik eigenlijk nog steeds min of meer in mijn oude werkritme zit en helemaal nog niet de vrijheid ervaar die ik zou willen hebben op het gebied van werktijden. Ai! Dat gaat dus veranderen in 2012. Met kleine stapjes, maar het begin is er.

Bewustwording komt voor verandering
Verandering begint altijd met bewustwording. Zolang je je niet bewust bent van een vreemde gewoonte of een overtuiging die je eigenlijk ontzettend in de weg zit, gaat er niets veranderen. Pas als je ziet ‘hé, dat is vreemd, waarom doe ik dat eigenlijk zo’, ben je klaar om er iets aan te doen.

Coach helpt bij bewustwording
Die bewustwording komt soms vanzelf, maar kun je ook een handje helpen. Bijvoorbeeld door je te laten coachen. Een coach legt de vinger op de zere plek en vraagt naar je beweegredenen en drijfveren. Het is leuk om jezelf eens van een andere kant te bekijken, zo ontdek je nog eens wat. Maar het kan soms ook best pijnlijk zijn. Zodra je jezelf en je gedrag helder ziet, zie je ook wat de gevolgen zijn van wat je doet en hoe je dingen doet. Of je dat vervolgens wilt veranderen, dat is aan jou.

Ga eens na voor jezelf: welke ingesleten (gedrags)patronen heb jij en wat leveren ze je nog op? Word je er blij van?

www.lelixxor.nl

Advertenties