Tags

, , , ,

Een aantal jaar geleden deed ik aan kickboksen. Leuk en goed voor je conditie! Het  nadeel was dat ik ondanks mijn scheenbeschermers altijd blauwe schenen had. Niet zo charmant voor een dame… Aan het einde van de training moesten we altijd tegen iemand boksen. Wat ik tijdens die bokspartijtjes geleerd heb, komt me als ondernemer nog steeds van pas!

Daar sta je dan, in de bokshouding, afwachtend.. En dan opeens, uit het niets, komt daar die vuist, recht op je af. En nog een keer, en nog een keer. Blinde paniek maakt zich van je meester. Hoe ga ik dit allemaal ontwijken? Je bent er op gefocust geen klappen te krijgen. En ja, daar gaat het dus mis!

Jouw mogelijkheden
Als je er alleen maar mee bezig bent de klappen te ontwijken, dan kun je niet tegelijkertijd kijken naar waar de mogelijkheden voor jou zitten. Waar laat die ander z’n dekking zakken? Waar kun je hem raken?

Niet bang zijn voor klappen
In het begin kréeg ik dus vooral de klappen, maar al snel had ik in de gaten dat het begint met niet bang zijn om klappen te incasseren. Zodra je daar niet meer bang voor bent, ben je scherper op waar jij de ander kunt raken en in één moeite door ontwijk je de (meeste) klappen van je tegenstander. Je zit dan opeens heel anders in zo’n bokspartijtje. Het wordt zelfs leuk!

Zekerheid in economisch barre tijden
En zo is het met ondernemen ook. Als je bang bent om iets nieuws te proberen of je constant zorgen maakt of er wel genoeg geld binnenkomt, kun je je niet richten op je kansen en mogelijkheden; genieten van het ondernemerschap is er al helemaal niet bij! Zeker als je net start of in economisch slechte tijden kan je focus zomaar verschuiven naar veiligheid en zekerheid: komt er wel genoeg binnen. Heel logisch, maar niet zo slim.

Onzekerheid inkomsten
Wat je aandacht geeft, dat groeit. Als jij continu bezig bent met de onzekerheid over je inkomsten, neemt dat op een gegeven moment je hele hoofd in beslag. Je kunt nergens anders meer aan denken. Als er iets funest is voor je onderneming, dan is dat het wel. Zorg dus voor een gezonde focus, die wel goed is voor je eigen zaak. Wees je er tegelijkertijd van bewust dat je best klappen kunt krijgen, maar wees er niet bang voor. Je gaat echt niet meteen onderuit na één klap. Bovendien leer je ervan, je weet hoe je hem de volgende keer wel kunt ontwijken.

Focus op het doel van je onderneming
Blijf ondanks soms niet al te rooskleurige omstandigheden gefocust op je doel en pak je kansen. Die paar klappen vang je in de tussentijd gewoon op, om tenslotte met een goed gerichte klap je tegenstander te vloeren!

www.lelixxor.nl

Advertenties