Tags

, , , , , , ,

Er zijn van die tijden dat er van alles tegelijk op je af komt. Bijvoorbeeld als je net start met je onderneming of als je besluit dingen anders te gaan doen in je bedrijf. Soms heb je een aantal grote opdrachten tegelijk lopen of ben je heel druk in je privéleven. Hoe zorg je ervoor dat alles dan toch op rolletjes blijft lopen?

Ride the wave
Als je al het werk als een vloedgolf op je af ziet komen, krijg je misschien de neiging om hard weg te rennen. Of je wilt juist het water in duiken en proberen de golf te bedwingen. Misschien kom je er ongeschonden uit, maar de kans is groot dat je met een kwak op het strand wordt gesmeten. Hoe het ook zij, vechten of vluchten zijn meestal niet de meest slimme opties. Wat dacht je ervan om met de golf mee te bewegen?

Ken je grenzen
Mee bewegen betekent dat je inschat welke golf je wel kunt pakken en welke niet. De ene laat je voorbij gaan en bij de volgende drop je wel in. Als je weet waar jouw grenzen liggen, kun je een realistische inschatting maken van wat je wel en niet aankunt.

Stel prioriteiten
Breng in kaart wat er moet gebeuren en wat prioriteit heeft (en niet alles kan tegelijk prioriteit hebben). Bekijk objectief of echt alles nú moet gebeuren. Zeer waarschijnlijk zijn er zaken die je best wat langer kunt laten liggen. Maak keuzes! Je kunt niet in één keer de hele golf pakken. Begin bij het begin. Soms heb je het gevoel dat er geen tijd is om even rustig te gaan zitten en te bepalen wat het begin is en wat je prioriteiten zijn. Toch geeft je dat uiteindelijk meer tijd én meer overzicht. Wees streng voor jezelf en maak die planning.

Goed is goed genoeg
Behalve streng, is het ook belangrijk dat je lief bent. Je hoeft niet alles perfect te doen, gewoon goed is ook gewoon goed genoeg. Soms moet je accepteren dat je niet overal een tien voor kunt halen, simpelweg omdat de tijd ontbreekt. Gun jezelf dan die zeven!

Doe niet alles zelf
Wat kun je uitbesteden? Als zelfstandig ondernemer heb je misschien het idee dat je alles zelf moet (kunnen). Hoezo? Concentreer je op je core business en besteed andere dingen uit, dan heb je ook nog tijd voor een privéleven. Bovendien verdien je aan je core business, dus hoe meer tijd je daarin steekt, hoe beter het is voor de verdiensten. Hoogstwaarschijnlijk zijn de kosten van het uitbesteden lager dan de extra inkomsten die je genereert. Jij doet waar je goed in bent, maar die ander ook. Dat kost altijd minder tijd (en dus geld) dan als je zelf aan gaat lopen rommelen of uiteindelijk met een kwalitatief minder resultaat komt.

Zorg dat het leuk blijft
Iets dat je leuk vindt, houd je langer vol. Wees er dus alert op dat je lol houdt in wat je doet. Zo gauw dat niet meer geval is, is het nodig om kritisch te kijken wat er mis gaat.

www.lelixxor.nl

Advertenties