Tags

, , ,

Opeens is het er… dingen die misgaan, zonder dat je weet waarom. Of wat je eraan kunt doen. Een mooi voorbeeld: typ op Google Translate ‘Mannen zijn mannen en mannen moeten het huis schoonmaken’ in en je krijgt wel een heel vreemde vertaling. Je weet dat het niet klopt (van geen kant zelfs!), maar hoe het komt dat je zo’n vreemde uitkomst krijgt? Geen flauw idee.

Ook in je dagelijks leven kom je dat soort dingen tegen. Je doet dingen waarvan je weet dat het niet echt slim of constructief is, maar toch blijf je het doen en waarom? Wederom geen flauw idee.

Gedrag levert iets op
Er wordt wel gezegd dat elk gedrag je iets oplevert (of heeft opgeleverd), omdat je het anders niet zou vertonen. Ik vind dat een mooie gedachte. Bovendien betekent het dat in elk negatief gedrag iets positiefs te vinden is. Gedrag dat je vroeger heeft geholpen en toen dus van essentieel belang was om als kind te overleven, kan zich tegen je keren als volwassene. Stel: als kind leerde je dat je je zin kreeg door in een hoekje te gaan zitten pruilen. Pruilen leverde iets op! Vertoon je dat gedrag als volwassene nog steeds, dan word je niet serieus genomen. Het kost je je geloofwaardigheid.

Overtuiging stuurt gedrag
In dit voorbeeld klinkt het heel simpel, maar er zijn natuurlijk ook complexere voorbeelden waarbij het moeilijker is om de vinger op de zere plek te leggen. De eerste stap begint bij het analyseren van je gedrag: wat doe je en welke overtuiging zit daarachter? Levert deze overtuiging je nu iets op of kost het je iets?

Positieve waarde
Als je overtuiging nog steeds goed voor je werkt (bijvoorbeeld ‘Als ik hard werk, behaal ik succes’), is het helemaal prima. Werkt ‘ie niet voor, maar tegen je dan is het zaak om te achterhalen op welk moment deze overtuiging nog wel iets voor je deed; je destilleert de positieve waarde uit de inmiddels belemmerende overtuiging. Vanuit die positieve waarde kun je verder. Formuleer vanuit deze positieve waarde een stimulerende overtuiging, die je wel verder helpt.

Van belemmerend naar stimulerend
Is het nog te volgen? Een voorbeeld om het te verduidelijken: als klein kind werd wat jij zei niet serieus genomen. Op dat moment nam je het besluit je gevoel niet meer met iemand te delen, zodat je ook niet meer gekwetst zou worden. Dit gedrag vertoon je nog steeds als je volwassen bent. Nu beschermt het je niet meer (positieve waarde), maar zorgt het ervoor dat je geen betekenisvolle relaties aan kunt gaan, omdat je je niet open stelt. Nu je volwassen bent, kun je zelf kiezen met welke mensen je om wilt gaan en wat je wel en niet accepteert. Vanuit je positieve waarde ‘bescherming’ kun je de stimulerende overtuiging ‘Ik kom voor mezelf op als dat nodig is en laat me niet kwetsen’ aanleren.

Vergelijk voor jezelf bovenstaande overtuiging met de belemmerende overtuiging ‘Ik deel mijn gevoel niet met anderen, want dan word ik niet gekwetst’. I rest my case..

Niet alleen
Deze stappen hoef je natuurlijk niet in je eentje te zetten. Een coach kan je er heel goed bij helpen!

www.lelixxor.nl

Advertenties