Tags

, , ,

Je hebt nergens zin in, ook al ligt er heus wel werk op je te wachten. Je voelt je lusteloos en brengt de dag liefst hangend door. Je bent doodmoe van het nietsdoen en kun je niet voorstellen waar die fitte, vitale persoon die je ooit was gebleven is.

Vervelingsziekte
Een bore-out. Er is al veel over geschreven. Wikipedia zegt het volgende:
Een bore-out is een vervelingsziekte. Een bore-out wordt veroorzaakt door routinematig werk, of werk onder het niveau van de medewerker. De symptomen zouden vergelijkbaar zijn met die van een burn-out: vermoeidheid en depressiviteit. Volgens op Amerikaanse data gebaseerd onderzoek van Zwitserse organisatieadviseurs Peter Werder en Philippe Rothlin loopt zo’n 15% van de werknemers met bore-outverschijnselen rond.

Ondernemers met bore-out
Er is veel geschreven over bore-outs onder werknemers, maar hoe zit dat eigenlijk met bore-outs onder zelfstandig ondernemers? In tijden dat het economisch slechter gaat, komt er vaak minder werk binnen. Dat vang je eerst op met klusjes die altijd blijven liggen en waar je nu eindelijk tijd voor hebt. Maar dan?

Nieuwe kansen…
Sommige ondernemers zien hun kans schoon en duiken in nieuwe projecten, ruiken nieuwe kansen en vinden het volgende gat in de markt. Dat is misschien ook wel een beetje het beeld van hoe dé ondernemer in elkaar zit. Maar bestaat dé ondernemer eigenlijk wel?

… of toch niet?
Wellicht zijn er ook ondernemers (en daar reken ik ook freelancers bij) die even geen puf meer hebben voor de volgende stap. Die moe zijn van al het netwerken, nieuwe dingen bedenken en alert zijn op kansen. Ondernemers die hun bed ’s ochtends niet uit komen en die zich ertoe moeten zetten om het werk te doen dat er wél ligt.

Bore-out een schande?
Bestaan er ondernemers met een bore-out of is het ondernemerschap de beste preventie tegen het krijgen van deze vervelingsziekte? En als je als ondernemer misschien schoorvoetend moet toegeven dat je de verschijnselen herkent, voelt dat dan als een schande, waardoor je nog liever je tong afbijt, dan het toe te geven? Werknemers met een bore-out, ok, dat is acceptabel, maar als ondernemer doe je dan wel echt iets fout. Als ondernemer hoor je tenslotte geen verveling te kennen, want je ben innovatief, bruist van de ideeën en bent altijd 80 uur per week aan het werk….

Ondernemers, laat je horen! Ik ben benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp.

Advertenties