Tags

, , , ,

Heel herkenbaar blijkbaar, mijn blog over oud gedrag. Ik kreeg veel reacties van mensen die aangaven last te hebben van ineffectieve gewoontes. Wat me daarbij opviel, is dat herkenning een gevoel van opluchting geeft ‘ah… het is iets van vroeger’, maar dat er tegelijkertijd een gevoel van berusting in doorklinkt. Zoiets van ‘ja mijn schoonmoeder is irritant, maar ik moet er maar mee leren leven’.

Oud en ineffectief gedrag, slechte gewoontes: ze zijn niet hetzelfde als je schoonmoeder. Aan je schoonmoeder kun je maar beter wennen, maar van dat ineffectieve gedrag moet je gewoon afscheid nemen.

Stoppen met roken
Hoe kan het dat mensen hun situatie prima analyseren, precies weten hoe het anders zou moeten en dat ook graag willen, maar dat er vervolgens niets gebeurt?  Of zoals Daniel Ofman het in zijn boek ‘Hé, ik daar…?!’ verwoordt: waarom kan ik niet stoppen met teveel eten, drinken, roken en waarom leveren fitnessprogramma’s zo weinig op?

Kiezen voor actie
Keuzes maken, daar komt het op neer. Je kunt iets wel heel erg graag willen, je moet vervolgens ook de keuze maken er iets aan te doen. Of, om meneer Ofman maar weer eens te citeren, je kunt wel heel hard iets proberen, maar daarmee dóe je nog niets. Zie je het verschil tussen ‘ik probeer die pen op te pakken’ en ‘ik pak die pen op’?

Afscheid van oude gewoontes
Een keuze maken betekent vaak afscheid nemen. Afscheid nemen van die oude jas die vol gaten zit en die eigenlijk veel te dun is geworden voor dit koude weer, maar waar je op een vreemde manier toch ook wel aan gehecht bent. Afscheid nemen van die oude, schadelijke gewoonte doet pijn. Je moet iets loslaten dat een deel van jezelf lijkt te zijn geworden; wie ben je eigenlijk als je die gewoonte of dat gedrag niet meer tevoorschijn kunt halen?

Ruimte voor effectief gedrag
Elk afscheid is de geboorte van een herinnering, zei Salvador Dali. Je laat misschien iets achter, maar je krijgt er ook iets voor terug. Bovendien is er ruimte gemaakt voor nieuw effectief gedrag waarmee je privé of zakelijk weer verder kunt. Dat gaat alleen gebeuren als je jezelf niet meer voor de gek houdt, geen uitvluchten meer bedenkt in de trant van ‘als … gebeurt, dan kan ik wel stoppen met die oude gewoonte, maar tot die tijd…’.

Zelf verantwoordelijk
Een keuze maken betekent hard werken, consequent zijn en doorzetten. Jij kiest en jij bent verantwoordelijk. Op het moment dat je oude gedrag weer de kop opsteekt, heb jij de keuze: doe je er iets aan of niet? Wees je er van bewust dat het niet nodig is om in een slechte gewoonte te blijven hangen, je moet er alleen echt iets voor doen. Actie!

www.lelixxor.nl

Advertenties