Tags

, , , ,

Ben je toevallig vanochtend met je verkeerde been uit bed gestapt? Tel je zegeningen! Gelukkig zijn mag leuk lijken, aan een slecht humeur heb je veel meer.  Psycholoog Joseph Forgas van de University of New South Wales in Sydney onderzocht de voordelen van een rotbui en stelt ‘Een slecht humeur is eerder een zegen dan een vloek’.

Voordelen slecht humeur
Ben je in een goed humeur, dan stimuleert dat de creativiteit, flexibiliteit en samenwerking met anderen. De positieve effecten van een slechte bui zijn echter ook niet mis. Je bent alerter, kunt zaken beter onthouden, je bent eerder bereid  actie te ondernemen, je bent moediger en je herinneringen zijn accurater. Daarnaast ben je eerder bereid om problemen op te lossen en je geeft minder vaak anderen de schuld, maar kijkt ook naar je eigen aandeel in wat er mis is gegaan.

Oplettende ondernemer
Denk je eens in hoe goed een slecht humeur van pas komt als ondernemer! Je bent scherp bij de onderhandelingen, je laat je niet in de luren leggen. Risico’s nemen hoort bij je ondernemerschap. Maak je een beetje boos en je ligt niet wakker van een risico meer of minder, sterker nog: je weet dat het gecalculeerde risico’s zijn, want in die boze bui ben je ook oplettend en kritisch, dus je zult niet snel iets over het hoofd zien.

Do’nt worry, be unhappy
Niet alleen de Australische onderzoeker bepleit ‘Don’t worry, be unhappy’; ook andere onderzoekers uit China, de Verenigde Staten en Duitsland bevestigen de positieve effecten van een rothumeur, zo las ik in de Elsevier.

Slecht humeur voor maximaal resultaat
Alleen maar blij en gelukkig zijn, levert je als ondernemer dus niet het maximale op.  Wissel elke week je goede en slechte humeur af, dan kan het niet anders of je functioneert optimaal. Tenminste… als je de juiste momenten kiest. Je klant afblaffen en vrolijk een spookfactuur betalen, kan niet de bedoeling zijn. Alhoewel.. je krijgt er wel een pestbui van!

Advertenties