Tags

, , , , ,

Wat is het verschil tussen een ondernemer en een zelfstandige professional? Vaak worden deze twee termen op één hoop gegooid en dat klopt meestal ook. Toch zie ik in de praktijk ook verschillen tussen de twee. In dit bericht het gevaar van de automatische piloot…

Een zelfstandige professional kan een ondernemer zijn, maar dat hoeft niet. Soms voel je je meer werknemer, maar dan met een leuker inkomen. Daar gaat het deze keer niet over. Het gaat over zelfstandige professionals die ondernemer zijn, maar toch een tikkeltje anders.

Klein blijven als zelfstandige professional
Ik ken genoeg zelfstandige professionals die er niet aan moeten denken om mensen in dienst te nemen of te groeien. Ze genieten van de flexibiliteit en vrijheid van het alleen werken; dat is waarschijnlijk één van de redenen waarom ze voor zichzelf begonnen zijn. Als je niet de drive hebt om te groeien (in omvang van het bedrijf), dan word je soms als ondernemer niet helemaal serieus genomen. Terwijl je toch net als een ‘echte’ ondernemer achter je eigen klanten aan moet, offertes moet maken, jezelf moet profileren, je administratie moet bijhouden en je kansen moet pakken.

Gevaar van een grote opdracht
Voor deze zelfstandige professionals loert er echter één gevaar dat bij andere ondernemers minder dreigt: als je een grote klus krijgt aangeboden, waar je voor langere tijd je expertise inzet, is de kans groot dat je vooral vakinhoudelijk bezig bent. Ben je bijvoorbeeld zelfstandig IT-professional, dan is het van groot belang dat je je vakkennis op peil houdt. Dat verwachten je opdrachtgevers tenslotte van je. Verder dommel je in slaap; je werkt wel, maar zonder veel risico’s en met weinig prikkels. Je vergeet eigenlijk dat je ondernemer bent. Andere dingen kunnen er dan makkelijk bij inschieten: je profilering (waarom zou je, je zit voorlopig goed), alert zijn op nieuwe kansen en je persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijke ontwikkeling: wat wil je nu echt?
Met persoonlijke ontwikkeling bedoel ik dat je regelmatig bij jezelf checkt of je nog goed bezig bent. Zit je nog op je plek in je werk, gebruik je je capaciteiten en kwaliteiten optimaal en ben je gelukkig met de keuzes die je maakt? Als zelfstandige professional heb je geen functionerings- of beoordelingsgesprek. Je feedback moet je zelf organiseren. Dat geldt natuurlijk voor alle ondernemers, maar hoe langer je op één plek zit, hoe belangrijker het wordt om alert te zijn op wat je écht wilt. De automatische piloot is dichterbij dan je denkt…

Regel feedback
Laat je niet overvallen door de automatisch piloot, maar blijf alert op wat je (persoonlijk en zakelijk) wilt bereiken. Organiseer daarom je eigen feedback, door je aan te sluiten bij een netwerk of je te laten coachen!

Advertenties