Tags

, , , , , , ,

Mijn broertje had vroeger een lievelingsmop. Ik weet niet meer precies hoe ‘ie ging (en dat is maar beter ook, want hij was erg flauw), maar de mop eindigde ermee dat iemand zei dat z’n verstand in de boom zat. Hoe vaak zit jouw verstand in de boom? Soms kan dat namelijk helemaal geen kwaad… 

Als ondernemer en professional wil je controle hebben: over opdrachten die binnenkomen, over het werk dat je uitvoert, over je administratie en financiën. Toch gaat het niet altijd zoals je in je ondernemingsplan of marketingstrategie had bedacht. Wat doe je dan?

Intuïtief ondernemen
Als de dingen niet gaan zoals jij het wilt, kun je er heel hard aan gaan lopen sjorren. Een andere optie is dat je een stapje terug doet, ook al druist dat in tegen alles wat je voelt en ooit geleerd hebt. Een stapje terug om te kijken naar jezelf en de situatie. Even afstand nemen, rust creëren. Je hoofd leeg maken en voelen. Ja, voelen! Gebruik je intuïtie, ga op je gevoel af en laat je verstand even achterwege.

Cocktail in je hand
Go with the flow. Dat klinkt leuk als je op vakantie bent, palmboompje hier en daar, een cocktail in je hand en een boek binnen handbereik. ’t Is niet iets dat je direct associeert met ondernemen. Dan moet je overal toch juist bovenop zitten?

Dikke bankrekening = zekerheid?
Geeft het gevoel van controle je zekerheid? Is een dikke bankrekening niet alleen prettig om te doen wat je wilt, maar ontleen je er ook een gevoel van veiligheid aan? In hoeverre durf je te vertrouwen op jezelf, op je ervaring of op de toekomst die voor je in het verschiet ligt? Je vindt dit misschien wazig klinken, maar kijk eens eerlijk naar jezelf: hoeveel zekerheid haal je uit jezelf en in welke mate ben je afhankelijk van iets buiten jou?

Zonder smartphone
C.S. Lewis zei het al: ‘Don’t let your happiness depend on something you may lose.’ Dat geldt niet alleen voor happiness, maar eigenlijk voor alle dingen in het leven. Wie ben je zonder je baan, je onderneming, je bankrekening, je auto of je smartphone?

Risico’s nemen
Niet alles is te beredeneren of onder controle te houden. Soms haal je betere resultaten en geeft het je een voldaner gevoel als je even een stapje terug doet, laat eens los! Durf jij jezelf tegen te komen en je zekerheden los te laten? Da’s pas risico nemen als ondernemer! Eén ding kan ik je beloven: hoe dichter je bij jezelf blijft, hoe succesvoller je wordt. Je moet het maar durven….

Durf je wel, maar wil je dit niet alleen doen? Praat met je zakelijke lifecoach van L’eliXXor! 

Advertenties