Tags

, , ,

Vandaag is het Wereldverteldag. Tijd voor een mooi verhaal dacht ik zo! Deze maand rol ik van het ene mooie verhaal in het andere. Ik ben namelijk bezig met het jaarverslag voor zeven zorgkantoren en interview daarvoor klanten, mantelzorgers en hulpverleners.

Contact maken
Vorige week interviewde ik Toon Valckx van Prisma die mij vertelde over de methode MeerMens. Deze methode  leert hulpverleners hoe ze mensen met een ernstig verstandelijke beperking, die dus niet kunnen praten, een stem kunnen geven. Dit begint met contact maken, kijken naar lichaamstaal. Er zijn onwaarschijnlijk goede resultaten behaald en dat alleen omdat iemand een theorie die al 30 jaar bestond in de praktijk ging brengen. Als je het over een succesverhaal hebt…

Prikkels ordenen
In het kort houdt deze theorie van ervaringsordening in dat ieder mens de prikkels die binnenkomen ordent, bewust en onbewust. Ervaringsordening leert dat de mens ervaringen op vier manieren (tegelijkertijd) kan ordenen. Daarbij worden de volgende vragen beantwoord ‘is mijn lichaam veilig’, ‘is mijn omgeving betrouwbaar’, ‘weet ik waar ik aan toe ben’ en ‘mag ik mezelf zijn’. Is het antwoord op één van deze vragen ‘nee’, dan gaat alle energie van die persoon op aan dit onderdeel. Als je bijvoorbeeld migraine hebt, ben je alleen maar bezig de pijn te verlichten. Andere dingen worden dan opeens minder belangrijk.

Voor iedereen
Het mooie van deze theorie – ervaringsordening – is dat het voor iedereen opgaat. Of je nu hoogopgeleid bent of een verstandelijke beperking hebt, parttime werkende moeder bent of workaholic, dat maakt allemaal niet uit. De een zal beter in staat zijn prikkels te ordenen en met situaties om te gaan dan een ander, maar voor iedereen is het belangrijk je lichaam goed aanvoelt, je je veilig voelt met de mensen om je heen, je verbanden kunt leggen en situaties begrijpt en dat je jezelf kunt zijn.

Jouw score
Kijk eens naar jezelf. Hoe voel jij je vandaag? De zon schijnt, dus dat scheelt voor veel mensen al een hoop natuurlijk! Maar als je verder kijkt dan het mooie weer? Hoe scoor jij op de vier manieren van ervaringsordening? Is alles in balans of zou je letterlijk wat beter in je vel willen zitten? Heb je het gevoel dat je niet jezelf kunt zijn, thuis of op je werk? Besef dan dat als je hier niets aan doet, kostbare energie verloren gaat!

Goed begin van de lente
Begin deze lente met een goed gevoel en kijk kritisch naar jezelf. Wat zou je kunnen verbeteren, waardoor je beter in je vel komt te zitten, beter presteert of eindelijk die ene stap durft te zetten? Laat je coachen!

Advertenties