Tags

, , , ,

Een doel hebben is belangrijk als je resultaat wilt behalen. Maar wat als je nog niet precies weet wat je doel is? Of als je het lastig vindt in dat doel te geloven? Ik ben van het voortschrijdend inzicht en ga vaak op weg zonder mijn doel helemaal beschreven te hebben. Kan dat eigenlijk wel?

Een doel voor ogen hebben, betekent keuzes maken. En dat is iets waar veel mensen erg bang voor zijn. ‘Als ik a kies, dan kan ik b wel vergeten’. Dat klopt ja, maar als je a en b kiest, moet je wel van erg goede huize komen om het allebei voor 100% te kunnen doen. We heten niet allemaal Leonardo da Vinci. Je aandacht verdelen, levert over het algemeen per onderdeel minder op.

Met of zonder omweg
Als je durft te kiezen, kun je vervolgens je kijken naar wat je wilt en welk resultaat je wilt behalen. Soms kun je dat al wel in grote lijnen zeggen, maar duurt het inkleuren wat langer. Als je het niet erg vindt om op weg naar je doel af en toe een omweg te nemen, hoeft dat niet erg te zijn. Ga je liever recht op je doel af, dan kun je beter wat meer tijd nemen om alles duidelijk te krijgen voordat je aan de slag gaat. Maar pas op! Je kunt dit ook als drempel opwerpen om nog maar niets te hoeven doen. Kijk dus kritisch of je jezelf niet voor de gek houdt. En wees gerust: eenmaal in beweging kun je altijd bijsturen, dus begin gewoon!

Visualiseren
Ik heb verschillende goeroes horen zeggen dat je het einddoel moet visualiseren. Zie voor je waar je naartoe wilt en dan komt het vanzelf (nou ja, je moet er natuurlijk wel wat voor doen). Elke ochtend vijf minuten visualiseren, levert geheid succes op volgens sommigen.

Vertrouw op het proces
Maar wat als je wel weet wat je doel is, maar het moeilijk vindt erin te geloven, laat staan het te visualiseren? Stel: je wilt 20 kilo afvallen, maar je gelooft niet dat het je ooit gaat lukken. Je kunt je niet voorstellen hoe je je dan voelt en hoe je er dan uitziet. Subdoelen! hoor ik iemand denken. Inderdaad, behoud je einddoel, maar stel ook subdoelen. Deel die 20 kilo op in tien keer twee kilo afvallen. Dat maakt het visualiseren makkelijker. Als ook dat niet helpt, vertrouw dan maar gewoon op het proces; geloven in het doel komt later wel. Je weet: als ik minder eet en meer beweeg, moet ik afvallen. De kans dat je er van aankomt is zeer klein, dus je kunt met een gerust hart aan het proces beginnen. Op het moment dat je je eerste successen boekt, ga je vanzelf in je (sub)doelen geloven.

Vier je successen
Zelfvertrouwen is essentieel voor het bereiken van je doelen. Je zelfvertrouwen vergroot je door je successen te vieren, niet door ze weg te moffelen. Ben je een kilo afgevallen, denk dan niet ‘het hadden er ook twee kunnen zijn’, maar sta er bij stil en beloon jezelf. Met elk succes dat je viert, groeit je zelfvertrouwen en komt je doel een stukje dichterbij.

VVV (visualiseren, vertrouwen en vieren): daar boek je resultaten mee!

www.lelixxor.nl 

Advertenties