Tags

, , , ,

De zon schijnt en ik zit in een volle treincoupé dit blogbericht te typen. In mijn vorige stuk over visualiseren, vertrouwen en vieren schreef ik dat je maar beter in beweging kunt komen, ook al is je doel nog niet duidelijk. Je kunt namelijk altijd bijsturen als je in beweging bent. Daar wil ik eens even wat dieper op ingaan vandaag.

Je weet niet wat je krijgt
Het kan heel eng lijken als je gaat beginnen met lopen zonder dat je je doel helemaal duidelijk hebt. Want waar ga je naartoe, waar kom je uit en wat moet je daarvoor opgeven? Je weet wat je hebt en het is totaal onzeker wat je krijgt. Als je zo denkt, weet je inderdaad vrij zeker dat je over een paar jaar nog steeds op ongeveer dezelfde plek zit. Dat kan prettig voelen, maar ook benauwend. In het eerste geval doe je niets, in het tweede geval: kom in beweging!

Zuurpruim worden?
Het is logisch dat je angsten en twijfels hebt, als je die niet hebt, zou dat kunnen betekenen dat je roekeloos allerlei risico’s neemt en niet over de consequenties van je stap hebt nagedacht. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Als je echter voelt dat het begint te kriebelen, dat je niet meer goed zit op de plek waar je wellicht jaren hebt gezeten, dan moet er wat gebeuren. Tenminste… als je niet in een zuurpruim wilt veranderen, die als het te laat is denkt ‘had ik maar…’ of achteraf toch spijt heeft van z’n keuzes.

Al doende leert men
Het leuke van in beweging komen, is dat je weggetjes bewandelt die je anders nooit had gezien. Je komt mensen en dingen tegen waar je anders nooit bij in de buurt was geweest. Je ziet nieuwe dingen en je ontwikkelt je. Met de nieuwe informatie wordt geleidelijk aan steeds duidelijker waar je naartoe wilt en je doel krijgt steeds meer vorm. Dat kan zijn doordat je een weg inslaat waarbij je uiteindelijk (of al heel snel) moet constateren dat het toch niets voor je is. Of het tegenovergestelde gebeurt: je weet opeens heel zeker dat de richting die je opgaat helemaal bij je past. Hoe had je dat kunnen weten als je stil was blijven staan om te wachten tot je doel duidelijk werd?

Vertrouw op jezelf
Zomaar op weg gaan vergt wel wat vertrouwen. In jezelf, maar ook in wat er gaat komen. Luister naar je gevoel en het pad ontvouwt zich vanzelf. Het slechtste wat je kunt doen, is luisteren naar anderen. Iedereen heeft een andere mening over wat verstandig is. Soms kunnen bepaalde beslissingen voor jou heel goed voelen, terwijl anderen zich vertwijfeld afvragen waar je mee bezig bent. Het is jouw leven, dus de enige die er blij van moet worden ben je zelf. Feedback vragen is een handig middel om je overtuigingen te toetsen en je ideeën verder vorm te geven, maar blijf staan voor wat jij wilt!

Avontuur
Het belangrijkste is dat je volhoudt en onderweg geniet. Geniet van de nieuwe inzichten die je opdoet, van de nieuwe dingen die je meemaakt en geniet ervan dat je doel steeds duidelijker wordt. Ik verbaas me er steeds weer over dat je vanzelf de juiste mensen ontmoet en de juiste dingen leest of ziet die je weer verder helpen. Ga op avontuur!

Wil je ondersteuning bij dit avontuur? Laat je coachen!

Advertenties