Tags

, ,

In ‘De macht van familiegeheimen‘ had ik het over hoe het verhaal van jouw familie invloed kan hebben op je eigen leven. Ik eindigde met de vraag hoe je achter die geheimen kunt komen en hoe je je bewust wordt van bepaalde patronen. Daarover gaat het dus deze keer.

Familiegeheimen ontdekken
Soms is de meest makkelijke manier gewoon vragen. Familiegeheim klinkt best zwaar, maar dat is het niet altijd. Over sommige zaken wordt gewoon weinig of helemaal niet gepraat, terwijl het geen geheim is. Vraag aan je ouders of er zulke dingen zijn; sterfgevallen, scheidingen, psychiatrische ziektebeelden. Een andere keer worden zaken bewust verzwegen of is er slechts een aantal familieleden op de hoogte van het gebeurde. Dan wordt het lastiger.

Klachten
Wat kun je doen als er in je familie geen openheid is over het verleden, maar als je  wel het vermoeden hebt dat (jouw) huidige klachten verband houden met iets uit het verleden? Dan kan bijvoorbeeld het geval zijn als je zonder aanwijsbare reden leidt aan depressies en dit wellicht ook nog eens vaker in je familie voorkwam. Ook eetstoornissen of chronische klachten kunnen daarop wijzen. Een familieopstelling is dan een prachtig middel.

Familieopstelling
Wat is een familieopstelling? Onder leiding van een therapeut of coach die is gespecialiseerd in familieopstellingen volg je een één- of meerdaagse workshop. Alle deelnemers aan de workshop hebben een rol: zij hebben een vraag of zijn representant. Representanten vertegenwoordigen mensen uit de familie van de persoon die een vraag heeft. Voorbeeld: Marie heeft een vraag over waar haar depressie vandaan komt. De coach besluit een familieopstelling te doen met haar vader, moeder en oma van moederskant. Dan zijn er drie representanten nodig die deze rollen op zich nemen. Afhankelijk van je vraag en je situatie, besluit de coach wie er uit je familie opgesteld moeten worden. Je kiest vervolgens zelf wie de representanten zijn.

Oplossing door inzicht
En dan gebeurt er iets fascinerends: mensen die je niet kent, krijgen doordat ze op deze manier tijdelijk in het familiesysteem zijn opgenomen informatie over de gevoelens en onderlinge verhoudingen van degene die zij representeren. Opeens worden er patronen zichtbaar, er worden verhalen verteld en je krijgt inzicht in je gevoel, gedrag en klachten. Dan is een oplossing binnen handbereik!

Eigen ervaring
Het klinkt misschien een beetje vaag of raar. En het is lastig uit te leggen hoe het nu precies werkt. Maar dat het werkt, is zeker! Ik ben zelf meerdere keren als representant opgesteld in familieopstellingen en zodra ik de rol van opa, zus of moeder op me had genomen, voelde ik me die persoon. Het is net alsof je in plaats van je normale programma ook een ander programma op kunt zetten: dat van degene die jij vertegenwoordigt. Dan zeg je dingen die je niet kunt weten of die je normaal gesproken niet zou zeggen, maar die typisch blijken te zijn voor de persoon die je representeert. Als representant vertel je open over wat je voelt, denkt en meemaakt. Daardoor krijgt de vrager inzicht in zijn familie, patronen en zichzelf. Fascinerend!
Nieuwsgierig geworden? Ik heb meegedaan aan een workshop bij Otteline Lamet en Peter van Zuilekom. Misschien is het ook iets voor jou.
Advertenties