Tags

, ,

De eerste stap op het pad van personal branding is: ken jezelf. Dat lijkt logisch en simpel, maar het is soms lastiger dan het lijkt. In dit artikel krijg je drie tips om jezelf beter te leren kennen.

Geen valse bescheidenheid
Bluffen, hoog van de toren blazen en een snufje dikdoenerij.  Bij personal branding gaat het er niet om dat je dingen vertelt die niet waar zijn; het gaat erom dat je dingen die waar zijn op een goede en aantrekkelijke manier vertelt. Dat houdt aan de andere kant in dat je met (valse) bescheidenheid ook niet ver komt. Voor veel mensen is het lastig om niet in één van deze twee uitersten te vervallen. Ga bij jezelf na waar je jezelf een beetje te veel oppoetst en waar je jezelf ten onrechte een te bescheiden rol toedicht.

Ontdek je talent
Een reëel beeld van jezelf schetsen kan soms best moeilijk zijn. Een handig hulpmiddel hierbij en bovendien essentieel om jezelf goed te verkopen is het benoemen van je kwaliteiten en talenten. Voor mij is een kwaliteit of een talent aangeboren, je hoeft het alleen nog maar te ontwikkelen. Het is mogelijk om niets met je talenten te doen, dan heb je latente talenten. Ga je wel aan de slag met jouw kwaliteiten, dan zul je zien dat je goed bent in wat je doet. Simpelweg omdat dit bij je past, omdat je geboren bent met de juiste eigenschappen. Er zijn verschillende manieren om na te gaan wat jouw kwaliteiten zijn:

  • Wat zie je zelf als jouw kwaliteiten? Maak een lijstje.
  • Vraag het eens aan de mensen om je heen.
  • Bedenk wat je vroeger als kind leuk vond om te doen, grote kans dat daar een talent ligt!
  • Welke eigenschappen vind jij heel logisch? Ga eens na of daar misschien kwaliteiten van je tussen zitten.
  • Ontdek samen met een coach waar jouw talenten liggen.

Weet waar je minder goed in bent
Als je jouw kwaliteiten hebt ontdekt, ken je meteen je valkuilen. Als je teveel doorschiet in je kwaliteit ben je namelijk in je valkuil terecht gekomen. Iemand die standvastig is, kan onder druk star worden. Duidelijk gevalletje valkuil. Goed om van jezelf te weten op welke momenten dit gebeurt, zodat je het kunt voorkomen. Daarnaast zijn er altijd dingen waar je minder goed in bent. Wat ga je daarmee doen? Steek jij energie in het ontwikkelen van je kwaliteiten of in dingen doen waar je nooit in zult uitblinken? Onnodig om te zeggen wat je het meeste gaat opleveren lijkt me… Zorg ervoor dat je mensen om je heen verzamelt die de dingen kunnen doen waar jij niet goed in bent. Waarom zelf worstelen met je belastingaangifte als je belastingadviseurs hebt?

Ken jezelf en je hebt de basis voor personal branding te pakken. Zet jezelf in de markt – zonder op te scheppen of te bescheiden te zijn. Wil je hierbij ondersteuning van L’eliXXor? Stuur me een e-mail, dan bespreken we wat ik voor je kan doen.

Advertenties