Tags

, , , , , , ,

De vakantie is weer voorbij. Gisteren ben ik weer begonnen, maar vorige week was ik me al geestelijk aan het voorbereiden om weer aan de slag te gaan. Niet dat ik werken niet leuk vind, maar de regelmaat en verplichtingen die erbij horen, daar wil ik soms graag aan ontsnappen.

Wat is het heerlijk om zonder wekker wakker te worden. Om naar bed te gaan als je moe bent, ook al is het midden in de nacht, zonder dat je de volgende ochtend weer op tijd je bed uit moet. En zo’n afwezigheidsassistent van je e-mail… Ik kan mijn mail met een gerust hart een week niet lezen, zonder dat iemand daar last van heeft. Maar goed, de wekker roept weer en nu is mijn afwezigheidsassistent met vakantie; ik mag weer aan de slag!

800 pagina’s leesvoer
Precies op tijd had ik mijn laatste boek uit, van zo’n 800 pagina’s. Ik ben dol op lezen en heb in de vakantie dan ook heel wat boeken verslonden. Boeken, daar vind je spannende, intrigerende, grappige en meestal goed vertelde verhalen. Het is niet zo gek dat mensen soms denken dat zij geen verhalen te vertellen hebben, omdat ze zich vergelijken met zulke boeken.

Het beste verhaal
Het gaat er echter niet om of je verhaal lang is, of perfect verteld. Ook hoeft het niet bijzonder, grappig of angstaanjagend te zijn. Het beste verhaal is namelijk het verhaal dat dicht bij je ligt, waarin je jezelf laat zien en waarin mensen jou kunnen herkennen. Verhalen waarvan je misschien zelf denkt ‘is dit eigenlijk wel een verhaal?’.

Geweldige speech
Een tijdje geleden hield ik een presentatie over storytelling en na afloop hield de organisator nog een korte speech. Ze vertelde dat ze het erg lastig vond om mij toe te spreken, want ‘tja, ik moet natuurlijk wel met een goed verhaal komen’. Vervolgens vertelde ze over haar pogingen om dat ‘goede verhaal’ te schrijven, maar het was druk op het werk, de kinderen wilden niet slapen, ze moest nog boodschappen doen… Kortom, er kwam steeds iets tussen. Totdat ze in de auto zat en bedacht ‘hé, dat is mijn verhaal!’. Door gewoon te vertellen wat haar overkomen was gaf ze een geweldige speech.

Een verhaal voor elke situatie
Een goed verhaal is dus juist simpel, ongekunsteld en het gaat over jou. Iedereen maakt elke dag tig verhalen mee, die je kunt vertellen op het moment dat de situatie daar om vraagt. Of dat nu is als manager die een presentatie geeft over de komende reorganisatie, als zzp’er op een netwerkbijeenkomst of bij een sollicitatiegesprek.

Door je eigen verhalen te gebruiken, communiceer je persoonlijk, authentiek en krachtig!

www.lelixxor.nl

Advertenties