Tags

, , , , , ,

Storytelling gaat over verhalen vertellen, praten, aan het woord zijn. Ja, dat klopt, maar het gaat ook over luisteren. Interesse hebben in de verhalen van anderen. Oprecht aandacht schenken aan wat iemand te vertellen heeft.

Niets is zo irritant als iemand die heftig knikkend naar je zit te luisteren met de bedoeling in te breken, zodra de gelegenheid zich voordoet (vooropgesteld dat je niet al uren een ongelooflijk saai betoog zit te houden, want dan kan ik het wel begrijpen…). Mensen die na één zin al inhaken op wat jij zegt om vervolgens hun eigen verhaal te gaan doen. “O ja, nu je het daar over hebt, ik maakte laatst toch wat mee….”

Wat laat je zien?
Je verhalen vertellen veel over je, maar de manier waarop je je verhalen vertelt en naar de verhalen van anderen luistert laat net zoveel zien van jezelf. Misschien wel iets wat je helemaal niet wilt vertellen!

Oprecht luisteren
Je gedrag is een belangrijk onderdeel van je personal brand. Als je het lastig vindt om tijd en aandacht te besteden aan iemand anders, wat zegt dat dan over jou? Luisteren is belangrijk, omdat dat je helpt een relatie op te bouwen. Niet alleen omdat je informatie te horen krijgt die je later wellicht kunt gebruiken om iemand van dienst te zijn, maar ook omdat je aandacht geeft. Opréchte aandacht. Uiterlijk rustig zijn, maar van binnen met je vingers trommelen valt meer op dan je denkt.

Band opbouwen
Daarnaast kun je wat jij vertelt aanpassen aan wat de ander interessant vindt of waar hij/zij mee bezig is. Dat kan alleen als je eerst naar de ander hebt geluisterd. Het gaat er niet om zoveel mogelijk verhalen over jezelf te vertellen; je vertelt verhalen en luistert ernaar om een band op te bouwen met iemand.

Luisteren is rust nemen
Luisteren is overgave aan de ander, aan het verhaal van de ander. Luisteren is rust vinden in jezelf, terwijl de wereld om je heen door raast. Luisteren is aandacht geven, maar luisteren is ook nemen. Je ontvangt waardevolle informatie die je helpt een goede relatie op te bouwen.

Luisteren is moeilijk, ik kan je er alles over vertellen: mijn eigen enthousiasme indammen, mezelf niet op de voorgrond plaatsen, me losrukken van waar ik mee bezig ben. Ai, dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wat ik ook weet, is dat hoe meer je het doet, hoe beter je er in wordt. Luisteren als kwaliteit! Wellicht is dat iets wat jou onderscheidt van je concurrenten…

www.lelixxor.nl

Advertenties