Tags

, , , , , ,

Je kent het wel, van die situaties waar je behoorlijk opgefokt, geïrriteerd of ongeduldig van wordt. Dat had ik onlangs ook: ik had met mijn vader getennist en wilde snel naar huis, waar mijn vriend al aan het koken was. Prompt had ik alle stoplichten tegen en tot overmaat van ramp zag ik ook de spoorbomen in de verte rood knipperen. “Dat kan er ook nog wel bij”, mopperde ik in mezelf.

Toen ik dichterbij kwam, was het wel een erg lange rij die aan beide kanten van de spoorbomen stond te wachten. Twee mannetjes met gele hesjes wenkten af en toe wat auto’s die het spoor over mochten steken, maar erg vlot ging het niet. Aaarghhh… spoorbomen kapot! Ik zag de mannen met gele hesjes opeens opzij stappen, er kwam een trein aan. Met een slakkengang uiteraard, want ook nog eens ongeluk zorgt voor nog meer vertraging. Ik zat me behoorlijk op te vreten achter het stuur (niet dat dit wat hielp overigens), tot ook ik uiteindelijk een wenkje kreeg. Ik mocht tussen de bomen door laveren, op weg naar mijn warme eten.

Vergeten voorvallen
Als ik niet had bedacht dat ik hierover wilde bloggen, was ik dit voorval waarschijnlijk al lang vergeten. Op het moment zelf lijkt het van levensbelang, maar eenmaal thuis is het allemaal niet zo belangrijk meer en je vergeet het. Dat is echter niet met alle voorvallen zo.

Haarscherpe herinneringen
Sommige gebeurtenissen – hoe onbenullig ook – kun je zelfs na jaren nog haarscherp herinneren. De meester op de lagere school die je afkeurend aankeek, de twee vriendinnetjes die je opeens links lieten liggen, je vader die een kip slacht, het moment dat je dat ene telefoontje kreeg… Dat zijn momenten die blijkbaar indruk gemaakt hebben, om welke reden dan ook. En het kan maar zo zijn dat de impact van deze gebeurtenis nog steeds aanwezig is.

Belemmering
Het lijkt raar dat een klein voorval uit je puberteit je nu nog parten kan spelen. Bijvoorbeeld in je contact met klanten of collega’s. Toch is dat wel het geval. Je kunt ook door zo’n kleine gebeurtenis behoorlijk van je stuk zijn gebracht, gekwetst zijn. Als je daar op dat moment weinig aandacht aan besteedt, kan dat van binnen blijven sluimeren en je zelfs belemmeren in je doen en laten als je ouder bent. In sommige situaties voel je je dan ook echt weer die onzekere, angstige puber bijvoorbeeld. Ik heb daar al veel voorbeelden van gezien. Niet perse wereldschokkend, maar wel lastig.

Ken je eigen verhalen
Weet jij welke verhalen nog steeds impact op je hebben? Hoe ze je stimuleren of belemmeren in je dagelijks leven? Kijk eens kritisch naar de zaken waar je tegenaan loopt. Kun je ze linken aan verhalen die je je nog herinnert?

www.lelixxor.nl

Advertenties