Tags

, , , , , ,

Ken je die mensen? Ze zijn buiten hun werk om met van alles bezig. Vrijwilligerswerk op de sportclub, knutselclubjes voor de buurtkinderen en dan houden ze er ook nog eens een stuk of wat hobby’s op na. 

Op hun werk daarentegen voelen ze zich een stuk minder op hun plek. Ze doen werk dat eigenlijk niet bij hen past, waar ze gewoon ingerold zijn of misschien vonden ze het ooit wel leuk. Nu hebben ze het gevoel dat ze hun ei niet kwijt kunnen.

Slim
Slimme mensen! Als je het op de ene plek niet kunt vinden, dan is het verstandig om op een andere manier ervoor te zorgen dat je wel iets kunt doen met je talenten. Maar… soms ligt het net een tikkeltje anders…

Uitsluitend voor thuisgebruik
Het lijkt er soms op dat bepaalde kwaliteiten uitsluitend thuis gebruikt worden en dat je voor je werk niet alleen een ander pak aantrekt, maar ook de rugzak met beduidend minder kwaliteiten omhangt. Alsof wat je thuis kunt niet hetzelfde is als wat je op je werk kunt.

Onderuitgezakt
Ik heb ooit zo iemand gekend. Op het werk kwam hij steevast te laat binnen, in versleten spijkerbroek en verwassen trainingsjack. Hij hing bij voorkeur onderuit en deed alleen dingen die hij echt leuk vond. De rest liet hij over aan zijn collega’s die daardoor niet echt veel met hem op hadden. Als je hem aan het werk zag, zou je hem nog geen kwartje geven. Buiten het werk was hij echter een totaal ander mens. Je had het zelf moeten zien om de enorme metamorfose op waarde te schatten. Als hij niet aan het werk was, stond hij in pak met gepoetste schoenen op het podium waar hij leadzanger was van een band. Ook schreef hij de meeste teksten. Op het podium was hij een energiek podiumbeest dat zijn publiek mee wist te trekken tot iedereen aan het dansen was.

If only…
De kwaliteiten die hij op het podium liet zien, had hij ook kunnen gebruiken op het werk. Blijkbaar wist hij hoe hij mensen moest motiveren, hij was niet bang voor aandacht en hij kon ook nog eens overweg met taal. Ik denk: teamleider, schrijver van beleidsteksten en voorstellen en zeer geschikt om te functioneren als spokesman voor zijn afdeling. Als hij zijn talenten ook maar op zijn werk had ingezet…

Leuker kun je het wél maken!
Het kan natuurlijk zo zijn dat er in jouw baan geen enkele, maar dan ook totaal géen mogelijkheden zijn om jouw kwaliteiten in te zetten. Dat is  uitzonderlijk, maar het kan. Mocht het ook niet lukken om een andere baan te vinden, dan is het gebruiken van je kwaliteiten buiten je werk de enige oplossing. Voor alle anderen geldt dat je werk een stuk leuker wordt als je de kwaliteiten die je thuis gebruikt ook op je werk inzet. Kijk eens kritisch, hoe zou je jouw talenten kunnen benutten op je werk. Wat zou er veranderen, voor je collega’s en jezelf?

Werkse vandaag!

www.lelixxor.nl

Advertenties