Tags

, , , , , , ,

Voordat ik vanochtend goed en wel wakker was, scrollde ik (nog lekker onder de dekens) door mijn twitterberichten heen. Op een of andere manier werd ik getriggerd door een bericht dat me doorverwees naar een artikel van HP/De Site. Daar kwam ik voor het eerst van mijn leven en zeer vroeg op de ochtend het woord ‘nataliteitsdoctrine’ tegen.

Voor degenen die ook niet weten wat het woord betekent: nataliteitsdoctrine is het idee dat iedereen kinderen zou moeten krijgen. Nu lijkt het me inderdaad vrij vervelend om steeds maar te moeten uitleggen waarom je géén kinderen hebt, terwijl dat andersom eigenlijk nooit het geval is, maar dat even terzijde. Het gaat er mij om dat je soms van allerlei kanten van alles opgelegd krijgt. Je zou dit, het is beter dat, waarom doe je niet…

Hoe het hoort
Voordat je meteen aan je collega’s, buren, beste vriendin, vader, moeder of grote broer denkt: je kunt er zelf ook heel goed wat van! Hoe vaak hoor je jezelf zeggen (tegen jezelf of iemand anders) hoe het ‘eigenlijk hoort’. Je bent zo gewend aan bepaalde procedures, waarden, normen en onuitgesproken afspraken dat je je niet eens meer afvraagt of dat nog wel zo logisch is en of het je brengt wat je nodig hebt. Degene die zo’n ongeschreven wet in twijfel trekt, zet je het liefst meteen in de hoek als ‘niet mijn soort mensen’.

Iets anders
Ho, stop! Is dat nou wel zo verstandig? Einstein zei het al: als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Soms wil een mens wel eens wat anders. Ook jij, toch? Dan is het zaak om eens kritisch te kijken naar alles wat je zo gewoon vindt, naar hoe het hoort. Om eens te luisteren naar hoe het ook zou kunnen. Of misschien gewoon zelf iets te verzínnen!

Opvallend
Bovendien… als je op wilt vallen tussen je collega’s, je medesollicitanten, al die andere zzp’ers en vakgenoten moet je zeker eens goed kijken. Doe jij wat iedereen doet of onttrek jij je aan die doctrine? Durf jij je eigen koers te varen? Mijn tip voor vandaag: ga zelf eens in die hoek staan. Wat kun je anders doen, zodat je een ander (beter!) resultaat krijgt?

www.lelixxor.nl

Advertenties