Tags

, , , ,

Personal branding is hot. Vaak kom ik het tegen in combinatie met social media, de andere keer in combinatie met het pimpen van je curriculum vitae en soms gaat het over je kwaliteiten. 

Vaak wordt personal branding afgeschilderd als iets dat je in een paar uur onder de knie hebt, als je maar de juiste training volgt of een goed boek erover leest. Daar geloof ik dus niet in.

Dat doe je niet in een uurtje
Personal branding is iets dat je tijd kost. Een training of workshop kan een prima start zijn, maar dan begint het pas. Het bouwen van een merk kost  nu eenmaal tijd, ook als het om je persoonlijke merk gaat! Of, om het in andere bewoordingen te zeggen: zelfkennis, zelfinzicht en doorgronden wat jij écht wilt en waarin jij je onderscheidt van anderen, dat verzin je niet in een uurtje.

Hubert Rampersad, schrijver van het boek ‘Authentic Personal Branding: A New Blueprint for Building and Aligning a Powerful Leadership Brand’, zegt het als volgt in een interview met Marshall Goldsmith:
“Building an authentic personal brand is an evolutionary and organic process that should emerge from your search for your identity and meaning in life. It is about getting clear on what you want, giving it all your positive energy, doing what you love, and improving yourself continuously.” 

Juiste volgorde
Pas als je weet hoe je zelf in elkaar zit en op welke manier jij je zakelijk onderscheidt van anderen, ga je jouw verhaal vertellen. Pas dan komen social media om de hoek kijken. Personal branding is geen kwestie van een goede foto op Linkedin of een mooie achtergrond op je Twitter-pagina. Al deze dingen komen voort uit wie jij bent en hoe jij zaken wilt doen.

Begin er niet aan
Als je geen tijd kunt investeren in het neerzetten van je personal brand kun je het geld voor die training of dat boek beter in je zak houden. Daar kun je genoeg andere leuke dingen mee doen! Net na een training ga je enthousiast aan de slag om jezelf op een manier die bij jou past in de markt te zetten. Na een week of twee weken is de kans echter groot dat je opgeslokt bent door je werk en de dagelijkse beslommeringen. Ergens in je achterhoofd hoor je dat stemmetje nog wel, maar het verdwijnt steeds meer naar de achtergrond…

Maak je agenda vrij
Wil je serieus werk maken van je personal branding maak hier dan tijd voor vrij in je agenda. Een workshop is dan een mooie aftrap, alleen… begin wel met de juiste workshop! Een training waar je alles leert over hoe je social media inzet heeft namelijk weinig zin als je eigenlijk nog niet weet wat jou onderscheidt van je concurrenten.

Uitstekende workshop
Uiteraard kan ik je een tip geven over een uitstekende workshop 😉 Kijk maar eens naar de workshop personal branding van L’eliXXor! Je krijgt een eerste kennismaking met de verschillende facetten van personal branding en handvatten om daarna zelf verder aan de slag te gaan.

 

Advertenties