Tags

, , , , , , , , ,

Luisteren naar de verhalen van anderen helpt je om vanuit een ander perspectief naar een situatie te kijken. Vaak zijn we echter geneigd om de ander al na drie woorden in de rede te vallen om te vertellen hoe wij erover denken en waarom wat de ander gaat zeggen niet klopt.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik me daar ook schuldig aan maak. Zakelijk doe ik het eigenlijk best goed, maar privé… Mijn vriend weet er alles van! Ik doe mijn best, maar ik merk wel dat het lastiger is om goed te luisteren als je emotioneel betrokken bent bij het onderwerp.

Verschillende perspectieven
Als je echter afstand kunt bewaren, krijg je een schat aan informatie als je naar de verhalen van andere mensen luistert. Op dit moment vraag ik bewoners in Zuilen (Utrecht) hoe zij het wonen in de wijk ervaren. Dan merk je pas hoeveel verschillende perspectieven er zijn! Mensen die dicht bij elkaar in de buurt wonen, hebben heel verschillende verhalen en beleven situaties totaal anders.

Beleving
Dat komt doordat een verhaal geen opsomming van feiten is. Een verhaal gaat over hoe mensen iets beleven. Beleving heeft alles te maken met je eerdere ervaringen, je opvoeding, je karakter en misschien zelfs met de mensen met wie je omgaat. Zo kan het ook zijn dat mijn zusjes, broertje en ik soms hele andere verhalen hebben over vroeger. Terwijl we toch dezelfde opvoeding gehad hebben en op dezelfde plek zijn opgegroeid.

Rijker mens
Luisteren naar de verhalen van anderen helpt je om sommige zaken te relativeren of om  nog eens na te denken over je eigen standpunt. Het kan ook zijn dat je gesterkt wordt in je eigen overtuiging. Hoe het ook zij, het luisteren naar de verhalen van anderen maakt je een rijker mens. Niet alleen omdat je een breder plaatje ziet, maar ook omdat je de ander leert begrijpen. Opeens snap je waarom je buren nooit op het balkon zitten bijvoorbeeld en wordt ‘raar’ opeens een stuk minder vreemd.

Van wie zou jij eigenlijk z’n verhaal wel eens willen horen? Vraag ernaar, dat maakt de wereld leuker! En jouw wereld een stukje groter…

www.lelixxor.nl

Advertenties