Tags

, , , , , , , , ,

Ik liep laatst een stukje met iemand op en we kregen het op een of andere manier over ‘opvallen op je werk’. De persoon in kwestie vertelde dat hij hard werkte en z’n werk leuk vond, maar dat hij niet iemand was die zichzelf op de borst ging kloppen en iedereen vertelde over wat hij nu weer had gedaan. Het resultaat? Veel van wat hij deed werd niet gezien door zijn leidinggevende.

Voor mij een heel herkenbaar verhaal. Jaáaren geleden, toen ik nog in loondienst zat, had ik hetzelfde probleem. Ik was ervan overtuigd dat als ik mijn werk goed deed, dat dit voldoende was. Totdat ik in een functioneringsgesprek te horen kreeg dat ik niet zichtbaar was. Mijn leidinggevende zei zelfs “Ik weet helemaal niet wat je doet.” Diep verontwaardigd was ik!

Be good and tell it
De favoriete uitspraak van mijn leidinggevende was ‘Be good and tell it’. Je hebt er niets aan om alleen maar goed bezig te zijn als de rest van de wereld dat niet in de gaten heeft. Heel langzaam is dat besef ook bij mij doorgedrongen tot het punt waar ik nu sta. Nu ben ik ervan overtuigd bent dat jij moet vertellen wat je doet als je wilt dat je gezien wordt.

Bang om te pochen
Het onderliggende probleem is niet dat er niets te vertellen valt. Veel van ons doen hun werk uitstekend, dus er is voldoende te vertellen. Het probleem is juist dat we niets zeggen, omdat we bang zijn pocherig over te komen, door anderen als uitslover gezien te worden of bang zijn om in the spotlight te treden.

Niemand blij
De vraag is: wie wordt daar blij van? Jij in elk geval niet. Nou ja, je hoeft niet de strijd met je angst aan, dus misschien een beetje. Maar op de lange termijn heb jij hier geen baat bij. Je klanten, opdrachtgevers en leidinggevende ook niet, want zij weten niet wat je doet en waar je goed in bent. Zo kunnen ze je daar ook niet voor vragen en moeten ze genoegen nemen met iemand die misschien wat minder goed is, maar wel meer over zichzelf vertelt.

Deel je talent met anderen
Ik vind onderstaand gedicht van Marianne Williamson erg mooi en passend als je het over personal branding hebt en de schroom om jezelf te laten zien. Want personal branding gaat over laten zien wie je bent, wat je talenten zijn. En dat is niet iets om je voor te schamen, maar om van te genieten en anderen in mee te laten delen!

Onze diepste angst is niet dat wij onvolmaakt zouden zijn,
Onze diepste angst betreft juist onze niet te meten kracht.
Niet de duisternis, maar het licht in ons
is wat we het meeste vrezen.

Wij vragen onszelf af:
Wie ben ik om mezelf briljant, schitterend, geweldig te achten?
Maar wie ben jij om dat niet te zijn?
Je bent een kind van God!
Je onbelangrijk voordoen bewijst de wereld geen dienst.
Er is niets verlicht aan je klein te maken opdat
andere mensen zich bij jou niet onzeker zullen voelen.

Wij zijn bestemd om te stralen zoals kinderen dat doen.
Wij zijn geboren om de glorie Gods die in ons is te openbaren.
De glorie is niet slechts in enkelen,
maar in ieder mens aanwezig.

En als wij ons licht laten stralen geven we onbewust
andere mensen toestemming hetzelfde te doen.
Als wij van onze eigen angst bevrijd zijn
bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen.

www.lelixxor.nl

Advertenties