Tags

, , , , , , ,

Onlangs zat ik met een coachklant te praten. Ze vertelde over hoe ze opgegroeid was en welke invloed dat had op haar werk nu. Ik werd helemaal enthousiast van haar verhaal en vroeg haar of ze in de gaten had dat dit een geweldig verhaal was voor haar personal branding.

Ze was erg verbaasd en zei dat het voor haar gewoon een van haar vele verhalen was. Ze had er nooit over nagedacht dat ze ook op een andere manier naar haar eigen verhalen kon kijken. Ze is absoluut niet de enige! Ook ik moet er nog steeds aan wennen dat ik mijn verhalen kan gebruiken om iets over mezelf te vertellen of iets uit te leggen. Een kwestie van oefening baart kunst.

Als je op een andere manier naar je verhalen leert kijken, zie je dat er veel informatie in zit. Over jouw normen en waarden bijvoorbeeld, of over je kwaliteiten en drijfveren.

Geen Powerpoint
Pas werd ik gevraagd om een presentatie te geven over de businessclub waar ik bij zit. Ik besloot geen Powerpoint-presentatie in elkaar te draaien, maar een verhaal te vertellen over mijn eerste bijeenkomst daar. Dat verhaal vertelde namelijk alles al: over mijn vooroordelen, over de mensen die ik ontmoette, over de sfeer en hoe zo’n avond eruit ziet. Toehoorders kunnen dan zelf hun conclusies trekken en dat is veel krachtiger dan wanneer ik wat feiten opsom. Na afloop kreeg ik dan ook positieve reacties op mijn verhaal!

Schrijven met kerst
Mocht je in de kerstvakantie niets te doen hebben, ga dan eens zitten en schrijf gebeurtenissen op van het afgelopen jaar. Wat maakte indruk, wat ging goed, waar worstelde je mee? Lees die verhalen door en kijk eens goed wat ze over je vertellen. Dat ene verhaal dat iets vertelt over jouw betrouwbaarheid kun je bijvoorbeeld prima gebruiken bij het gesprek met een nieuwe klant. Je klant haalt zelf de essentie uit het verhaal, zonder dat jij expliciet hoeft te zeggen dat je betrouwbaar bent.

Vraag ook eens aan de mensen om je heen wat zij uit jouw verhalen halen. Misschien zien zij wel dingen die je zelf over het hoofd ziet, maar die je goed kunt gebruiken!

Wil je graag samen met mij naar je eigen verhalen kijken? Dat kan! Bel 06-11343515 of mail me op welkom@lelixxor.nl voor een afspraak.

Advertenties