Tags

, , , ,

Een tijdje geleden liepen mijn vriend en ik een cafeetje in waar twee singer songwriters optraden. We kwamen voor de glühwein, maar vielen wij even met onze neus in de boter! Ze zongen om de beurt een paar nummers en het viel me op dat ik bij de ene dame beter naar de nummers luisterde dan bij de andere. Hoe kwam dat?

Al snel had ik het in de gaten: de ene dame begon gewoon te zingen, terwijl de andere eerst iets vertelde over het nummer. Waar en wanneer ze het geschreven had, waarom ze het geschreven had. Door een verhaaltje te vertellen (soms maar heel kort) snapte ik het liedje en de context beter, waardoor ik het leuker vond om ernaar te luisteren en waardoor het nummer me meer ‘pakte’.

Vertrouwen
Het grappige is dat het niet alleen bij singer songwriters zo werkt. Ik moest een tijdje geleden naar het ziekenhuis en de dokter legde precies uit waar ze mee bezig was en vertelde bij elke stap wat ze deed. Dat was prettig, omdat ik als leek geen idee had wat er allemaal gebeurde. Ze vertelde er niet bij waarom ze deed wat ze deed. Op dat  moment was dat ook niet nodig, omdat ik haar vertrouwde. Stel je echter voor dat je iemand niet vertrouwt, dan wordt het waarom opeens een stuk belangrijker. Als je twijfelt of de andere persoon wel dezelfde belangen heeft… Bijvoorbeeld wanneer er binnen een organisatie een grote verandering op stapel staat. De voorzitter van de Raad van Bestuur vertelt wat er staat te gebeuren en hoe deze veranderingen ingezet worden. Het kan echter maar zo zijn dat een aantal werknemers denkt dat hij andere belangen heeft dan zij. Zij willen hun baan behouden, maar wat wil hij eigenlijk? Aandeelhouders tevreden stellen? Kostenverlagingen doorvoeren?

Waarom eigenlijk?
Op dat moment zijn het wat en het hoe helemaal niet zo interessant. Het waarom moet eerst beantwoord worden. Waarom zijn de veranderingen nodig? Waarom nu? Pas als mensen de context begrijpen, kunnen ze luisteren naar het wat en het hoe. Het helpt echt mee als mensen begrijpen waarom je iets doet. En hoe kun je dat waarom beter verwoorden dan in een kort verhaal? Niet abstract, maar lekker concreet, zodat het waarom ook echt duidelijk wordt.

Buiten de kaders
Met een goed waarom-verhaal help je mensen buiten hun eigen kaders te denken. Een kort voorbeeld. De meeste mensen vinden stelen verkeerd, maar als je uitlegt dat je steelt omdat je kind anders geen eten heeft, dan wordt het strafbare feit opeens in een ander daglicht geplaatst. Fout wordt niet opeens goed, maar je opent wel deuren die anders gesloten zouden blijven. Je nodigt mensen uit om mee te denken over een andere oplossing bijvoorbeeld. Wil je begrip, wil je dat mensen onthouden wat je zegt? Vertel dan een waarom-verhaal!

www.lelixxor.nl

Advertenties