Tags

, , , , ,

Doen waar je goed in bent… Het klinkt logisch, maar toch doen veel mensen het tegenovergestelde. Ze houden zich niet bezig met waar ze goed in zijn, maar juist met datgene wat ze niet ligt.

Als zelfstandig ondernemer zou ik natuurlijk best zelf mijn belastingaangifte kunnen  doen. Ik vind dat echter helemaal niet leuk en ik heb er ook weinig verstand van, moet ik zeggen. Al die belastingregeltjes… pffff…. Natuurlijk kan ik erin duiken en zorgen dat ik wel van de hoed en de rand weet, zodat ik mijn aangifte zelf kan doen. Ik kan ook iemand inschakelen die het voor mij doet. Iemand die er wel goed in is en die het ook nog leuk vindt. Ik heb dat laatste gedaan, maar hoe vaak zijn we met z’n allen eigenlijk toch bezig met dingen waar we helemaal niet goed in zijn?

Middelmatigheid
Op een of andere manier heerst het idee dat we overal een beetje van af moeten weten, dat we onze eigen boontjes moeten doppen of dat ‘ik wil dit niet kunnen’ geen optie is. Wat krijg je dan? Middelmatigheid!

Iedereen kan alles een beetje, maar je blinkt niet uit. We zijn allemaal bezig met het oppoetsen van ons koper dat nooit goud zal worden, hoe hard we ook poetsen. En wat gebeurt er ondertussen met het goud? Dat staat dof te worden in een hoekje.

Doen waar je goed in bent
Wat als we dat koper nu eens aan de kant zouden gooien en ons goud zouden gaan poetsen? Een herontdekking van je kwaliteiten dus. Als je doet waar je goed in bent, wordt je alleen maar beter. Je gaat uitblinken en je doet hoogstwaarschijnlijk iets waar je veel plezier aan beleeft. Voor zzp’ers betekent dat: terug naar je core business. Dat is wat je leuk vindt en waar je goed in bent. En alles eromheen, dat besteedt je lekker uit. Je hoeft niet meer zelf de teksten op je site te schrijven, een visitekaartje in elkaar te knutselen of te worstelen met je administratie.

Ken je kwaliteiten én valkuilen
De voorwaarde is dat je moet weten wat goud en wat koper is. Met andere woorden je moet je kwaliteiten kennen, maar ook je valkuilen en de dingen die je niet zo goed kunt. Wellicht moet je wat ideeën over jezelf loslaten en toegeven dat je nu eenmaal niet geweldig bent in alles.

Zeker als je jezelf duidelijk(er) wilt profileren, is het niet genoeg om te weten waar je goed in bent. Je moet ook weten waar je met een boog omheen moet lopen, zodat je niet onverwachts je valkuil in tuimelt terwijl je hard je goud aan het poetsen bent. Als je weet waar je niet goed in bent, hoef je daar ook geen tijd en energie meer aan te besteden. Je kunt andere mensen inschakelen en zorgen dat die dingen wel goed geregeld worden. En jij? Jij blinkt uit in waar je goed in bent!

www.lelixxor.nl

Advertenties