Tags

, , , ,

Op deze Tweede Paasdag leek het me wel toepasselijk om een verhaal uit de Bijbel te delen. Een verhaal over personal branding. Personal branding begint met het kennen van je kwaliteiten en het gebruiken ervan. Wat doe jij met je kwaliteiten? Maak je er optimaal gebruik van of verstop je ze liever?

Een vermogend ondernemer ging naar het buitenland en vertrouwde een deel van zijn geld toe aan zijn medewerkers. Zij moesten het beheren zolang hij weg was. Aan de ene medewerker gaf hij 5000 euro, aan de ander 2000 en aan de derde 1000. Hij hield rekening met wat zij konden. Daarna ging hij weg. De man die 5000 euro had gekregen, begon er onmiddellijk zaken mee te doen. Hij verdiende er 5000 euro bij. De man die 2000 euro had gekregen, deed hetzelfde. Hij verdiende er 2000 bij. Maar de man die 1000 geldstukken had gekregen, groef een gat en stopte het geld voor alle zekerheid in de grond. 

Na lange tijd kwam de ondernemer terug. Hij riep zijn medewerkers bij zich om te horen wat zij met het geld hadden gedaan. De man die hij 5000 euro had toevertrouwd, gaf hem er 10.000 terug. ‘Meneer,’ zei hij. ‘Ik heb er 5000 bijverdiend.’ De ondernemer was blij en zei: ‘Je bent een goede en betrouwbare medewerker. Omdat je dit kleine bedrag goed hebt beheerd, zal ik je grote verantwoordelijkheid geven.’

Daarna kwam de man die 2000 euro had gekregen. ‘Meneer,’ zei hij, ‘u hebt mij 2000 geldstukken toevertrouwd. Ik heb er nog eens zoveel bijverdiend.’ ‘Prima,’ zei de ondernemer. ‘Je bent een goede en betrouwbare medewerker. Je hebt dit kleine bedrag goed beheerd en daarom zal ik je nu promotie geven.’

Tenslotte kwam de man die 1000 euro had gekregen en zei: ‘Meneer, ik wist dat u een hard mens en sluw zakenman bent. Ik was bang dat u mij zou afnemen wat ik had verdiend en dat u boos zou worden als ik verlies zou draaien. Daarom heb ik uw geld in de grond verstopt. Hier hebt u het terug.’ De ondernemer antwoordde: ‘Je bent een slechte, luie medewerker. Je had het geld in ieder geval op de bank kunnen zetten. Dan had ik nog rente gekregen.’ Tegen zijn secretaresse zei hij: ‘Neem deze man het geld af en geef het aan de man die 10.000 euro heeft. Want wie goed gebruik maakt van wat hij heeft, zal er nog meer bij krijgen. Meer dan overvloedig. Maar wie niets doet met wat hij heeft, zal zelfs de kleinste verantwoordelijkheid worden afgenomen.’ De medewerker die het geld in de grond had gestopt werd ontslagen.

www.lelixxor.nl

Advertenties