Tags

, , ,

Ik ben meestal niet zo van het schoonmaken. Wel van het opruimen en dan lijkt het toch ook nog heel wat moet ik zeggen… Maar goed, nu de zon zich wat meer laat zien en het toch echt lente lijkt te worden, krijg ik toch enigszins de kriebels. Lentekriebels, voorjaarskriebels… in elk geval heb ik sterk de behoefte om alles thuis op z’n kop te zetten. Schrobben, poetsen, stoffen, ramen lappen en mijn persoonlijke favoriet: opruimen.

Niet gewoon opruimen, nee, echt hardcore opruimen. Kasten worden leeggetrokken, onnodige spullen weggegooid en zelfs de bestekla wordt kritisch bekeken. Ongemerkt verzamel je heel wat spullen in een jaar tijd (mijn huis moet er elk jaar aan geloven). En met z’n tweeën nog meer.

Opgeruimd staat netjes
Nu moest mijn keuken eraan geloven. ‘Wat doen we eigenlijk met deze kookboeken? We kijken altijd op internet voor een recept. Hup, weg ermee!’ ‘En deze schalen, gebruiken we die ooit? Een keer per jaar is echt te weinig hoor!’ Af en toe weet Glenn nog iets te redden met heel overtuigende argumenten, maar weggegooid wordt er. Althans… het gaat in een doos in de hoop er iemand anders blij mee te kunnen maken. Onze keukenkastjes baden weer in ruimte en overzichtelijkheid, wat een genot! Wat zal ik verder eens aanpakken deze week?

Kijken naar anderen
Misschien mezelf. Want ongemerkt verzamel ik in mijn hoofd ook allerlei rotzooi en dingen die ik helemaal niet nodig heb. Ken je dat, dat je iemand zit lopen met een bepaald kledingstuk en dat het echt superleuk staat? Dat wil je ook hebben! Helaas staat het jou een stuk minder leuk, maar ja, dan hangt het al in je kast. Zo is het met kwaliteiten ook. ‘Wat werkt die ander toch heerlijk gestructureerd’, denk je jaloers en prompt surf je op internet op zoek naar tips om dat ook te leren. Of je baalt ervan dat het je maar niet lukt om je administratie op orde te houden en dus steek je er veel tijd in. Het zal je lukken!

Kwaliteiten verstikken
Hoe zinvol is dat eigenlijk? Kijken naar wat andere mensen hebben en wat jij minder hebt? Je propt je hoofd vol met waar je beter in zou willen zijn, met waar je niet goed in bent en besteed daar al je tijd en energie aan. Terwijl je die tijd ook zou kunnen besteden aan het laten (op)bloeien van je kwaliteiten. Dan moeten ze wel voldoende ruimte krijgen en niet verstikt worden door allerlei rommel in je hoofd.

Voorjaarsschoonmaak
Tijd voor de voorjaarsschoonmaak, ook in je hoofd. Geef je kwaliteiten de ruimte, ontdek ze en ontwikkel ze. En de dingen waar je niet goed in bent (en waarschijnlijk ook niet zo veel lol aan beleeft), die laat je lekker aan iemand anders over. In jouw hoofd is geen plaats voor onnodige ballast!

www.lelixxor.nl

Advertenties