Tags

, , , , , ,

Wanneer ben je succesvol? Als je veel geld verdient, in een groot huis woont of als je klanten maar binnen blijven stromen? Hmmm… dat klinkt best succesvol.

Psychiater Carl Jung denkt daar anders over. Of tenminste, misschien vindt hij bovenstaande ook wel succesvol klinken, maar het échte succes ligt volgens hem in iets anders. Zelfverwezenlijking, worden wie je bent is wat hem betreft het hoogst haalbare. Individuatie noemt hij dat. Iedereen die geboren wordt, heeft z’n eigen pakketje aan talenten al in zich. Deze moeten alleen nog ontwikkeld worden. Je zou kunnen zeggen dat de blauwdruk van wie je kunt worden al aanwezig is.

Volgens Wikipedia is een blauwdruk “in de loop van de tijd ook de term geworden waarmee een nog niet uitgevoerd ontwerp van iets wordt aangeduid. Blauwdruk betekent in figuurlijke zin plan van uitvoering.” 

Perfecte ik
Het ontwerp van jouw volmaakte ik is er dus al. Je hoeft dat ontwerp alleen nog te verwezenlijken en het plan tot uitvoering te brengen. Je ontplooit je talenten en komt steeds een stapje verder bij je perfecte ik. De kanttekening die Jung hierbij maakt, is dat een volledige zelfverwezenlijking bijna nooit voorkomt. Toch geeft de weg er naartoe al zoveel voldoening dat het niet erg is als je de 100% niet bereikt.

Er knaagt iets
Weer even terug naar succesvol zijn. Stel je hebt die dikke bankrekening, dat grote huis en de klanten blijven maar binnenstromen. Maar je werkt niet in lijn van jouw blauwdruk. Je bent ooit ergens in gerold, je bent er goed in en naar bepaalde maatstaven ben je ook nog eens erg succesvol, dus je gaat door. Toch ben je dan niet gelukkig en je voelt je diep van binnen ook niet succesvol. Je leest het vaker “Ik was gelukkig getrouwd, had een goede baan, lieve vrienden, leuke kinderen, maar toch knaagde er iets…” Dat ‘iets’ is jouw blauwdruk. Je leeft je leven, maar bent niet bezig met het tot uitvoering brengen van jouw plan. Je benut je talenten niet (optimaal) en dat geeft het gevoel dat je toch niet helemaal tevreden bent, dat je je niet voldaan voelt.

Echt succesvol
Het kan ook anders. Je hebt die dikke bankrekening, dat grote huis en de klanten blijven maar binnenstromen. In jouw werk doe jij wat je echt wilt doen en je zet al je talenten in. Dan werk je aan zelfverwezenlijking. Je staat in je eigen kracht. Dan voel je je gelukkig en ben je pas echt succesvol. Van binnen en van buiten klopt het! Wat mensen van je zien, je profilering, klopt met je identiteit.

Geld is van ondergeschikt belang
Ik ben het met Jung eens. Ik geloof dat echt succesvol zijn begint bij werken vanuit je DNA, het tot uitvoering brengen van jouw unieke ontwerp. En of je daar dan heel veel geld mee verdient of wat minder is van ondergeschikt belang. De voldoening die je krijgt als je werkt vanuit je talenten en verlangens is niet uit te drukken in geld.

www.lelixxor.nl

Advertenties