Tags

,

Ik kwam laatst langs een poster en daar stond iets op in de trant van ‘Do more often things that make you happy’. Hoe vaak zie je niet dat soort spreuken staan en knik je instemmend ‘ja, dat zouden we moeten doen’.
Op sommige momenten inspireren ze je om echt een andere weg te kiezen, maar vaak blijft het bij een gedachte of een positief gevoel. Als je er echt voor kiest om dingen te doen waar je blij van wordt, heeft dat namelijk consequenties en dat kan ertoe leiden dat je soms helemaal niet blij bent. Dingen doen waar je blij van wordt, is vaak een enorme worsteling. Heb ik zelf gemerkt. Je bent zo gewend aan bepaalde dingen die moeten, die iedereen doet en die je aangeleerd hebt, dat het vreselijk moeilijk is om die zomaar te doorbreken, omdat je iets wilt gaan doen wat je leuk vindt. Want: zomaar iets doen wat je leuk vindt, mag dat wel? Is dat allemaal niet te makkelijk? Het leven is toch niet alleen maar leuk? Een beetje als een blije geit door het leven huppelen, dat riekt naar onverantwoordelijk gedrag. Kan dat allemaal wel?

Angst
Als ik ga doen wat ik leuk vind, dan verdien ik helemaal niets meer, zou je kunnen denken. Of nou ja, op z’n minst een stuk minder dan je gewend bent. Dat is vaak de angst. Of het waar is weet je niet, maar het is genoeg om je direct een halt toe te roepen, want hoe moet het dan met je hypotheek? En hoe ga je je vrienden uitleggen dat je minder vaak uit eten kunt of gezellig een drankje kunt doen in de kroeg?

Keuzes maken
Dingen doen waar je blij van wordt – of werken (leven) vanuit je DNA, zoals ik dat noem – heeft soms behoorlijke consequenties. Het betekent dat je keuzes moet maken. Keuzes die je heel dicht bij jezelf brengen, maar je soms verwijderen van wat je tot nu toe deed. Sommige mensen zullen je niet begrijpen, terwijl anderen het super vinden wat je doet.

Wow!
Kiezen voor werken vanuit je DNA betekent vooral dat je naar jezelf moet durven kijken, moet durven loslaten en risico’s moet durven nemen. Dat is allemaal doodeng, maar als je het eenmaal gedaan hebt… Wow! Niets geeft meer voldoening dan je eigen kracht (her)ontdekken en van daaruit werken. Ik geloof absoluut dat je dan succesvoller bent dan je ooit had kunnen zijn. En… je weet zeker dat je elke dag iets doet waar je blij van wordt.

Hulp nodig bij het ontdekken van je eigen kracht? Wil je ook werken vanuit je wortels en joúw verhaal vertellen? Stuur een e-mail naar welkom@lelixxor.nl voor meer informatie.

Advertenties