Tags

, , , , ,

Vorige week maandagavond liep ik vol verwachting naar De Observant. Daar zou die avond namelijk een netwerkbijeenkomst van MKB Eemland plaatsvinden en niemand minder dan managementgoeroe Jos Burgers zou daar zijn verhaal komen doen. 

De avond begon met een drankje en een gezellig praatje met verschillende ondernemers die ook graag wilden horen wat Jos Burgers te zeggen had. Sommigen hadden hem al eerder horen spreken en lieten termen vallen als ‘de wet van Snuf’ en ‘koeien in een weiland’. Wat stond ons te wachten?

Lachsalvo
Eindelijk mochten we de grote zaal in. Na een introductie van het bestuur van MKB Eemland stapte Jos in the spotlight. Voor ik het goed en wel in de gaten had, was hij begonnen met zijn verhaal en rolde het eerste lachsalvo al door de zaal. Er zouden er daarna nog vele volgen. De combinatie van humor, eenvoud én waarheid van wat hij vertelde hield me in zijn greep. Ok, en eerlijk is eerlijk, zijn Brabantse accent was de kers op de taart.

Jaloers op Jos
Oh, wat zou ik graag zo makkelijk voor een groep staan. Mijn verhaal zo simpel kunnen brengen. Ik was stiekem een beetje jaloers. En toen kwamen we bij de koeien in het weiland. Jos vertelde (zoals je ook in dit filmpje kunt zien) dat je als ondernemer een plek in het weiland moet kiezen ver van de andere koeien vandaan. Als je bij de andere koeien gaat staan, is er weinig gras over en een heleboel koeienvlaaien. Je moet dus een stukje opzoeken waar het gras groen en sappig is en waar geen andere koeien staan. Een waarheid als een koe natuurlijk… maar hoe doe je dat? Jos had aan het begin al gezegd: het is simpel om te vertellen, maar moeilijk om te doen.

Groen gras
Daar veerde ik op. Hé, waar hij doorging naar het volgende onderwerp, daar ligt mijn sappige grasmat. Ik weet namelijk heel goed hoe je groen gras vindt als koe zijnde: werken vanuit je DNA. In je DNA ligt namelijk het antwoord op de vraag ‘hoe onderscheid ik mijn bedrijf van al die andere bedrijven op de markt’. Dan is het niet het gras bij de buren dat het groenst is…

Vrolijke koe
Ik mag dan geen Brabants accent hebben en ik ben geen managementgoeroe, ik kan ondernemers wél helpen hun plek in het weiland te kiezen. En zo had ik mijn eigen plek in het weiland ook weer duidelijk voor ogen; ik loeide vrolijk naar de groep koeien in het midden en zwieperde met mijn staart. Tijd voor de borrel!

www.lelixxor.nl

Advertenties