Tags

, , ,

Trots is een vreemd woord. De een is overal trots op, terwijl de ander het woord niet snel in de mond zal nemen. Ik gebruik het woord trots vaak, vooral als ik verhalen probeer los te peuteren. ‘Waar ben je trots op?’, vraag ik dan aan de persoon tegenover me.

Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat iemand dan antwoordde ‘dat woord gebruik ik niet’ of ‘trots ben ik eigenlijk niet, wel tevreden’ en er was zelfs een keer iemand die vertelde ‘wij Friezen zijn nooit trots’. Op zo’n moment merk je dat woorden een lading met zich meedragen. Trots voelt aan als hoogmoedig, als jezelf op de borst slaan, als arrogantie en dat is wel het laatste dat je wilt.

Waardevol werk
Je kunt trots ook anders uitleggen. Je kunt trots zien als iets waar je blij en dankbaar voor bent dat je het bereikt hebt. Dat je ergens trots op bent, betekent dat het waardevol voor je is. Trots zijn op je werk betekent dan dat je je werk waardevol vindt, dat het zinvol is wat je doet en dat je er betekenis aan ontleent.

Al je er zo naar kijkt, denk ik dat veel meer mensen trots zouden moeten zijn op hun bedrijf en hun werk. Want dat betekent automatisch dat je hart daar ligt, dat je blij wordt van wat je doet. Je werkt vanuit je DNA! En daarom stel ik zo bijna aan het einde van het jaar deze vraag aan jou: ‘Welke momenten zijn je dit jaar bijgebleven, omdat je trots was op wat je bereikt had? Waar werd je blij van in je werk en je bedrijf?’

Meer in 2014
Denk na over een (of meerdere) concrete gebeurtenis(sen). Waar begon het en wat gebeurde er? Wat was jouw rol en wat deed je? Werd je geholpen of tegengewerkt en zo ja, door wie? Welke hobbels moest je overwinnen en hoe pakte je dat aan? Zo kom je je eigen verhalen op het spoor. Ze helpen je om na te genieten van de prachtige momenten van het afgelopen jaar, ze vertellen je iets over jezelf en over je bedrijf en ze geven ook de richting aan voor 2014. Dit zijn de momenten die je in 2014 meer wilt beleven toch?

Als je er zo naar kijkt, dan weet ik zeker dat ook de Friezen onder ons best trots zijn… Heb je een mooi verhaal te delen, laat het me weten (onderaan deze blog of via welkom@lelixxor.nl)!

Advertenties