Tags

, ,

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Zei Einstein. En in tijden van verandering kan het nog wel eens slechter uitpakken, dan krijg je misschien wel minder dat je altijd kreeg. Als klantwensen veranderen, maar jij blijft hetzelfde aanbieden, dan gaat vroeg of laat je verkoop achteruit.

Gisteravond bezocht ik een bijeenkomst van MKB Eemland, een businessclub waar ik lid van ben. We hadden trendwatcher Andrea Wiegman uitgenodigd die ons mee zou nemen naar de toekomst. Wat ze eigenlijk deed, is een stapje terug. We begonnen in 2008/2009. Toen kwamen de veranderingen op die nu nog steeds gaande zijn. Je kunt het crisis noemen, maar we zitten hoe dan ook in een tijd van verandering en die verandering is al een poosje gaande.

fractal

Wiskunde & verandering
Andrea liet ons een fractal zien, een meetkundig figuur dat voor wiskundigen gesneden koek is. Links zie je zo’n fractal. Je ziet dat de figuur aan de linkerkant klein begint en rechts een enorme ballon lijkt te zijn geworden. Zo gaat het met veranderingen ook. Ze beginnen klein, maar groeien daarna exponentieel.

Wat doe jij?
De veranderingen waar we nu middenin zitten – technologische ontwikkelingen, behoefte aan menselijke maat, lokaal, persoonlijk, maatwerk, authenticiteit, aandacht & samen dingen doen (om er maar een paar te noemen) – zijn al even geleden klein ingezet. Het moment van exponentiële groei kan dus elk moment aanbreken, als dat al niet gebeurd is. Hoe ga jij, hoe gaat jouw bedrijf daar in mee?

Eigenlijk zijn er maar twee mogelijkheden: je neemt de golf of je bent te laat en de golf spoelt over je heen. Zie jij nieuwe kansen of houd je angstvallig vast aan wat je kent ‘zo hebben we het altijd gedaan’?

Verander vanuit je DNA
Zie jij de noodzaak van verandering en de kansen van deze tijd, dan wil ik je één ding meegeven. Sla niet zomaar aan het veranderen, maar neem je eigen DNA als basis. Doe geen dingen die niet bij je passen. Ook in tijden van verandering is het belangrijk om een eenduidig beeld naar buiten te laten zien. Waar je voor gaat en waar je voor staat is namelijk niet veranderd. Het enige dat anders is, is de manier waarop je dat waarmaakt. Verander dus vanuit je DNA!

www.lelixxor.nl

Advertenties