Tags

, , , , ,

Wie speelt er wel eens Scrabble? Of woord-Rummikub? Je zit zwetend achter je plankje. Spiedend kijk je naar de overkant, wat zou je tegenstander doen? Heeft hij gunstige letters waar hij een goed woord mee kan leggen? Enigszins vertwijfeld kijk je naar je eigen plankje waarop nog een X,  een H en een M liggen. Wat moet je daar nu weer mee? Als je nou maar een A had, of een E of op z’n minst een O, dan zou je nog wel wat kunnen. Maar nu? 

Niet alleen tijdens zo’n spelletje kun je weleens jaloers naar een ander kijken. ‘Als ik maar half zo’n vlotte babbel had als hij…’ of ‘Als wij nu ook maar zulke warme contacten hadden bij de gemeente….’ Ja, dan zou je makkelijker klanten binnenhalen of betere contracten afsluiten.

Het probleem is dat je niets kunt doen aan wat je buurman wel of niet heeft. Je kunt zelfs weinig doen aan hoe jij bedeeld bent. Het enige wat je kunt doen, is werken met wat je hebt. Hoe zeggen ze dat bij de AA (Anonieme Alcoholisten) ook alweer?

Geef mij de kracht om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen
Geef mij de moed om te veranderen wat ik kan veranderen en
Geef mij de wijsheid om onderscheid tussen beide te kennen.

Zaaien
Je kunt je wel blindstaren op de obstakels in je organisatie, de (vermeende) voordelen die je concurrent heeft ten opzichte van jou, je zorgen maken over wat allemaal niet kan, maar je kunt ook kijken naar wat je wel kunt doen. Soms is dat ‘doen’ meer ‘niet doen’, loslaten… Het is net als zaaien. Nadat je gezaaid hebt, duurt het een tijdje voordat het eerste groen boven de grond zichtbaar wordt. Jij kunt niets doen om dat proces te versnellen (behalve misschien af en toe water geven). De zaadjes opgraven om te kijken of er wel iets gebeurt, zou desastreuze gevolgen hebben. Afwachten dus en vertrouwen dat er echt wel iets opkomt van wat je gezaaid hebt. Omdat je vertrouwen hebt in het zaad dat je gestrooid hebt en waar je het gestrooid hebt. Vertrouwen in de kracht van je organisatie, van je (eenmans)bedrijf. Vertrouwen dat de woorden die je eerder in het spel legde voldoende zijn om glansrijk te winnen.

Andere functie
Zoals de eigenaar van onderneming X. Hij zag dat werknemer Y die hij in de sales had gezet niet floreerde. Hij had hem z’n werk wel eens beter zien doen. Op een gegeven moment sprak hij hem erop aan: “Ik heb het gevoel dat je in deze functie niet helemaal op je plek bent. Het contact met klanten verloopt fantastisch, maar daarna gebeurt er maar weinig. Zou je op een andere plek niet beter tot je recht komen?” Y ontkende. De eigenaar was al bang voor deze reactie: “Sales klinkt natuurlijk sexy en die telefoon en auto van de zaak zijn ook wel prettig.” Hij liet het er even bij zitten, totdat Y maanden later toch besloot over te stappen naar de andere functie. “Nu vertelt hij me bijna elke dag hoe blij hij is dat hij die stap genomen heeft.”

www.lelixxor.nl

 

Advertenties