Tags

, , ,

Als je optimaal vanuit je DNA wilt werken, moet je goed naar je lichaam (leren) luisteren. Klachten en kwaaltjes kunnen informatie geven over hoe je je lichaam optimaal in kunt zetten als jouw gereedschap, maar vertellen ook iets over je DNA.

Vandaag sprak ik iemand die in de ziektewet was terecht gekomen door jarenlang signalen te negeren. Ze kwam met chronische rugpijn thuis te zitten en realiseerde zich toen pas wat haar lichaam haar duidelijk maakte: ze deed geen werk dat bij haar paste en werd er niet gelukkig van. Soms drukt je lichaam uit wat je zelf niet in woorden kunt zeggen. Stress kan ervoor zorgen dat je lijf helemaal vast komt te zitten en dat je allerlei klachten krijgt. Dat weten de meeste mensen wel. Maar wat doe je vervolgens met dat signaal? Waar krijg je stress van? Komt het omdat je iets doet dat niet bij je past? Kun je je ei kwijt in je werk?

Als je je gelukkig voelt in je werk en dingen doet die je belangrijk vindt, loop je veel minder kans op dit soort klachten. Wat dat betreft is werken vanuit je DNA een krachtig preventiemiddel.

Waarschuwingssignalen
Ook als je doet waar je hart ligt, blijft het echter belangrijk om naar je lichaam te luisteren en niet te snel genoegen te nemen met ‘ach ja, dat heb ik nou eenmaal’. Zo had ik zelf regelmatig te kampen met wat lichte kwaaltjes. Hooikoorts, eczeem, darmproblemen en vermoeidheid. Ik prees mezelf gelukkig dat ik als zelfstandige de vrijheid had om ’s middags naar bed te gaan als mijn energiepeil weer zo laag was dat er niets uit mijn handen kwam. Al die kwaaltjes hoorden gewoon bij mij, dacht ik. Totdat ik zo’n zes weken geleden het besluit nam om er toch nog eens door iemand naar te laten kijken, aangezien een aantal klachten opeens verergerde. Ik ging naar een mesoloog die erachter kwam dat ik maar beter geen zuivel, granen en suiker meer kon eten, aangezien mijn lichaam daar niet goed tegen kan. Mijn lichaam was me dus al jaren aan het waarschuwen dat ik iets deed dat niet goed voor me was, maar ik begreep de waarschuwingssignalen niet en ging stug door. Daardoor kon ik niet optimaal functioneren.

Zorg goed voor jezelf!
Luisteren naar je lichaam is dus geen gek idee. Enerzijds kun je door te luisteren naar je lichaam het optimaal inzetten als gereedschap. Zorg dus voor voldoende slaap, eten dat goed voor je is, een juiste werkhouding en een prettig werkritme. Anderzijds geven (vage) klachten reden om stil te staan bij de vraag: doe ik wel werk waar ik blij van word? Hoe past mijn DNA bij het werk dat ik doe en het bedrijf waar ik werk?

Wat vertelt jouw lichaam je? Hoe kun jij beter voor jezelf zorgen?

www.lelixxor.nl

Advertenties