Tags

, , , , ,

Hij kon tekenen als de beste, draaide er zijn hand niet om voor het beschilderen van een tuinset en zette ondanks een leeg keukenkastje een viersterrenmaaltijd op tafel. Hij was grappig, intelligent en de beste dj die ik ooit live aan het werk gezien heb. Hij barstte van het talent.

En toch deed hij nauwelijks iets met al die kwaliteiten. Hij verdoofde zijn gaven met drank en drugs. Zat thuis en ging steeds minder doen. Als ik hem aanspoorde iets met zijn teken- of schilderkunsten te doen, haalde hij zijn schouders op en rolde nog een shagje.

Pijn
Ik zag voor mijn ogen voltrekken wat er gebeurt als je talenten ongebruikt laat liggen. Hoe de zin in en van het leven verdwijnt en je geen voldoening ervaart in wat je doet. Hoe je vervolgens nog minder zin krijgt om iets te doen. Zelfs als ik er nu aan denk, voel ik mijn hart een beetje inkrimpen. Het doet pijn om die leegte bij iemand te voelen. Het doet pijn als ik zie dat iemand met zo’n potentieel zo ongelukkig is. Het voelt verdrietig dat ik juist hem niet kon helpen zijn eigen DNA te ontdekken en daar iets mee te doen.

Niet onder de grond
Ik ben ermee opgevoed – gebruik je potentieel, stop je talenten niet onder de grond, ontwikkel jezelf. Het was voor mij vanzelfsprekend dat te doen. Van dichtbij meemaken dat het ook anders kan, is achteraf gezien een enorme drive geweest in de ontwikkeling van ‘werken vanuit je DNA’.

Scheef lachje
Ook nu kom ik regelmatig mensen tegen die alles mee lijken te hebben – groot huis, leuk gezin, goede baan – maar die toch aangeven dat er ergens iets knaagt. Dat ze het eigenlijk anders zouden willen. En vaak volgt daar op dat het alleen nu even niet anders kan. ‘Zo zit de wereld niet in elkaar hè’, zeggen ze met een scheef lachje. Als eerst maar dit, of als eerst maar dat… Of tegen de tijd dat ik met pensioen ga… Op zo’n moment voel ik mijn hart weer een beetje inkrimpen. Ik geloof namelijk wél dat het anders kan. Dat je nu al kunt doen wat je leuk vindt, wat bij je past, waarbij je meer voldoening ervaart. Dat betekent dat je soms tegen (je eigen) vooroordelen aanloopt, dat je misschien een andere weg neemt dan wie dan ook verwacht. Nou en?

Veel meer
Creativiteit, het denken in mogelijkheden en het oplossen van problemen zijn competenties die je zo ongeveer in iedere functie tegenkomt. Waarom zouden we deze competenties niet eens toepassen op ons eigen leven? Dan kan er opeens veel meer dan je dacht. Zou dat niet gaaf zijn?

 www.lelixxor.nl

Dit artikel is eerder geplaatst op B2B Contact.

Advertenties