Tags

, , , ,

Afgelopen dagen was ik met een vriendin op Ibiza. Op het strand zaten we twee dagen naast hetzelfde Duitse gezin. Dat gaf me een mooi beeld van hun strandrituelen.

Vader, moeder en dochter zwommen graag in de zee. Op een gegeven moment kwam de vader het water uit en liep weer terug naar zijn strandstoel. Daar lag al een nieuwe, droge zwembroek klaar. Hij sloeg een strandlaken om z’n middel, klopte het zand van z’n voeten en klom op de strandstoel. Al staande op de strandstoel verwisselde hij zijn natte zwembroek voor de droge. Hij deed de handdoek weer af en spoelde zijn zwembroek uit met water uit een klein rood emmertje. Vervolgens legde hij zijn zwembroek te drogen. Vervolgens liep hij naar de zee en vulde het rode emmertje met water. Terug op zijn strandbed liet hij zijn voeten over de rand bungelen om eerst het zand van zijn voeten te spoelen met het water dat hij zojuist uit de zee had gehaald. Daarna installeerde hij zich op het strandbed in de zon. Als moeder en dochter vervolgens uit het water kwamen, volgde de moeder ongeveer hetzelfde ritueel, behalve dat zij niet op haar strandstoel ging staan om haar natte bikini uit te trekken. Vaak riep ze de hulp in van dochter of man bij het wisselen van de bikini’s. Het rode emmertje bood ook hier uitkomst om de voeten zandvrij te maken. En dan lekker genieten van de zon.

Rituelen: onderdeel van je DNA
Iedere keer als ze uit het water kwamen, volgden ze min of meer dit ritueel. Zo heeft ieder gezin, iedere groep, ieder team, ieder individu z’n eigen rituelen. Die rituelen maken deel uit van je DNA. Het zijn gewoontes die je uitvoert zonder er al te veel over na te denken. Sommige rituelen gaan zelfs generaties mee. Wie weet volgen de kinderen van de Duitse dochter over dertig jaar hetzelfde ritueel als waar ik nu getuige van ben geweest.

Verbinding en houvast
Rituelen en tradities zijn mooi. Ze zorgen voor verbinding en houvast, maar ze hebben ook een andere kant. Ze kunnen ook voor verstarring zorgen. Het kan lijken alsof jouw manier van handelen de enige juiste is. De rituelen en tradities zijn dan zo ingesleten dat je niet meer openstaat voor andere mogelijkheden en voor mensen die het anders doen. Misschien kijken de Duitse kleinkinderen later vol afschuw en onbegrip naar andere strandgangers die gewoon met hun zanderige voeten en natte zwemkleding op hun strandbed gaan liggen. “Zo hoort het toch niet? Wat een barbaren!” 

Gevangenis
Wanneer rituelen en tradities niet meer alleen mooi zijn, maar je gaan belemmeren om open te staan voor andere mogelijkheden, worden ze een gevangenis. Als je zaken niet op een andere manier kunt doen of op een andere manier kunt of wilt bekijken, vertraag je de ontwikkeling van jezelf of van je bedrijf. Je mist een wereld aan nieuwe mogelijkheden. Jammer toch?

Welke rituelen heb jij en welke zie je binnen je organisatie? Wat betekenen ze voor jou? Wat dragen ze bij en wanneer merk je dat ze belemmerend werken?

www.lelixxor.nl

Advertenties