Tags

, , , ,

Iedereen – ieder individu en iedere organisatie – heeft kanten waarvan we liever niet willen dat deze naar buiten komen. The dark side… Je slechte eigenschappen of de eigenschappen die niet in je huidige situatie passen, druk je weg. Carl Jung noemt dit ‘de schaduw’. Deze schaduw maakt ook deel uit van je DNA.

Overigens zijn de dingen in de schaduw niet per definitie slecht. Het is iets waarvan jij vindt of geleerd hebt dat het slecht is, terwijl een ander daar heel anders over kan denken. Het kunnen eigenschappen zijn die vroeger niet gewaardeerd werden, waardoor je ze hebt weggestopt.

Pijnlijke verhalen
In organisaties is het niet anders. Bepaald gedrag mag er niet zijn en sommige dingen mogen niet gezegd worden. Ik heb gemerkt dat door het ophalen van verhalen in organisaties vaak ook de schaduwkant wordt belicht. Dan komen er verhalen naar boven die nooit op de website zouden verschijnen en die de leiding ook soms absoluut niet wil horen. Zulke verhalen worden van tafel geveegd. “Niet opbouwend, te negatief, hier kunnen we niets mee.”

Donkerder
Jung zei echter dat hoe meer we die schaduwkanten onderdrukken, hoe donkerder hij wordt. Door deze kant van je eigen DNA niet onder ogen te willen zien, creëer je een enorm obstakel dat je op enig moment belemmert om verder te groeien.

Ballen tonen
Het werken met verhalen wordt soms gezien als soft, maar het blijkt juist dat verhalen enorm confronterend kunnen zijn. Ze laten zien wat er is, of je dat nu wilt horen of niet. Daar is niets softs aan, verhalen dagen je uit ‘ballen te tonen’ en met je eigen schaduw aan de slag te gaan. Je moet het maar durven…

Als ik naar mijn eigen verhalen kijk, zie ik dat er nog genoeg werk aan de winkel is. Soms best pijnlijk, maar de positieve kant is dat er dus nog enorme mogelijkheden zijn om te groeien, als persoon en in mijn werk. Hoe gaaf is dat?! Het kan alleen maar beter worden.

www.lelixxor.nl

Advertenties