Tags

, , , , , ,

“Ja, het is echt belangrijk om na te denken over wie we zijn als organisatie en of we nog de juiste dingen doen. Da’s voor de lange termijn. Maar nu moet ik echt even…”

De belangrijkste dingen worden gemakkelijk op de lange baan geschoven. Je weet dat je voor je gezondheid eigenlijk een paar kilo af zou moeten vallen, maar nu eet je eerst nog even die zak chips leeg. Je weet dat je eigenlijk zou moeten nadenken over de toekomstbestendigheid van je onderneming, maar nu eerst even dat boze mailtje van die klant afhandelen.

Ver weg
De lange termijn… dat is toch eigenlijk heel ver weg? De korte termijn daarentegen is nu. Nu moet je dat telefoontje afhandelen, die ene klant bezoeken of dat brandje blussen. En wat dacht je van de jaarcijfers die binnenkort weer opgeleverd moeten worden?

Lekker mindful
Je bent heel erg in het hier-en-nu bezig, iets waar talloze goeroes op hameren, workshops voor worden gegeven en waar je verschillende boeken over kunt lezen. Kijkend naar het bedrijfsleven krijg je het idee dat dat eigenlijk helemaal niet nodig is. We zijn enorm bezig met het nu en eigenlijk nauwelijks met later. Heel mindful dus eigenlijk.

Niet zo bewust
Nou ja… mindfulness gaat niet alleen over het hier-en-nu, maar gaat ook over aandacht en bewuste keuzes maken. En hoe bewust is die keuze eigenlijk om met de korte termijn bezig te zijn? Het is denk ik meer een ‘geleefd worden door de waan van de dag’.

Tijdsbesteding volgens Covey
Stephen Covey heeft in zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ de tijdmanagementmatrix beschreven. Deze matrix heeft vier kwadranten. In het eerste kwadrant zijn alle activiteiten belangrijk én dringend. Dat zijn de deadlines, de urgente problemen en crises. In het tweede kwadrant zijn de activiteiten wel belangrijk, maar niet dringend. Dat zijn veelal de activiteiten die gericht zijn op de lange termijn, zoals werken vanuit je DNA, nieuwe mogelijkheden verkennen en voorzorgsmaatregelen treffen. In het derde kwadrant zijn de activiteiten niet belangrijk, maar wel dringend. Denk aan sommige vergaderingen, telefoontjes en dat soort zaken. In het laatste kwadrant zijn de activiteiten niet dringend en niet belangrijk. Deze zou je dus eigenlijk niet hoeven doen.

Wat effectieve mensen doen
Wat je in de praktijk ziet, is dat veel mensen in kwadrant 1 en 3 opereren en zich dus bezighouden met dringende zaken die soms niet eens belangrijk zijn. Stephen Covey geeft aan dat effectieve mensen zich juist vooral in het tweede kwadrant begeven. Door dat te doen voorkomen ze dat zaken in het eerste kwadrant terecht komen – en dus een acuut probleem of crisis worden. Ze zijn het voor, omdat ze op de lange termijn bezig zijn.

Toekomstbestendig
Zo is het precies met werken vanuit je DNA. Het is niet iets waar je morgen meteen de vruchten van plukt; het maakt je wel toekomstbestendig. Werken vanuit je DNA doe je voor de lange termijn; het is een stevige basis waar je op verder kunt bouwen. Een duurzame fundering voor groei. Het DNA is de basis voor alle bedrijfsprocessen; van beleid tot communicatie, van het aannemen van personeel tot gedrag op de werkvloer.

Kijk nu eens naar jezelf en je bedrijf? Hoe effectief ben je eigenlijk bezig? Draagt wat jij doet bij aan een toekomstbestendige organisatie?

www.lelixxor.nl

Advertenties