Tags

, , , ,

Afgelopen weekend las ik over de Chinese bamboe. Dit prachtige verhaal wil ik graag met jullie delen!

Nieuwjaar naderde en een man vroeg zich af wat er het afgelopen jaar van zijn goede voornemens terecht was gekomen. Omdat hij niet veranderd was, voelde hij zich teleurgesteld. Weer was hij een jaar lang dezelfde persoon met precies dezelfde gebreken en precies dezelfde problemen gebleven. Hij begon zijn hoop te verliezen. Toen hij op een dag met een vriend wat ging drinken, sprak hij zijn frustratie uit.

Zijn vriend zei: ”Ik heb ooit eens het verhaal gehoord over de Chinese bamboe. Het begint met een zaadje. Een boer plant dit zaadje een geeft het mest en water, het hele seizoen door. Er gebeurt echter niets. Een heel jaar lang gebeurt er niets. Ook in het tweede jaar is er niets te zien. Toch blijft de boer het zaadje water geven en bemesten. Het jaar daarna gebeurt er nog steeds niets, net als het jaar daarna. Na al die inspanningen van de boer is er geen resultaat te bekennen. Er steekt nog geen groen sprietje boven de grond uit.”

“In het vijfde jaar schiet de bamboe echter opeens de lucht in en groeit hij in zes weken tot een plant van 25 meter. Hoe lang”, vroeg de vriend, “heeft de bamboe er nu over gedaan om zo hoog te worden?” “Zes weken”, antwoordde de man.

De vriend begon te lachen. “De bamboe heeft er geen zes weken, maar vijf jaar over gedaan. Als de boer op een bepaald ogenblik gestopt was om het zaadje water en mest te geven, dan was het doodgegaan. Wat gebeurde er al die jaren? De boom is vier jaar lang bezig geweest om onder de grond wortels te vormen en vanuit die sterke basis ontstaat in het vijfde jaar de enorme groei boven de grond. Onder de grond groeide een enorm netwerk van wortels dat het mogelijk maakte dat de bamboe zo snel kon groeien. Groei eist geduld en volharding. Iedere druppel water zorgt voor een verschil. Elke stap zorgt voor een effect. Je ziet de verandering niet meteen, maar de groei is wel bezig.”

www.lelixxor.nl

 

Advertenties