Tags

, , , ,

“Het goede dat ik wil, doe ik niet, maar het kwade dat ik niet wil, dat doe ik”, schrijft Paulus in het bijbelboek Romeinen. Is dat niet heel herkenbaar? Soms al in heel kleine dingen…

Dat je eigenlijk wilt gaan hardlopen (want goed voor je gezondheid enzo), maar dat je toch op de bank blijft zitten met een zak chips (niet zo goed voor je gezondheid). Dat je je hebt voorgenomen geduldig te zijn en dat het weer niet lukt. Ja, dat gebeurt me regelmatig helaas.

Reizen én bank hangen
In je DNA zitten namelijk elkaar tegenwerkende elementen. Het is geen gestroomlijnd geheel waarin alles met elkaar meewerkt. Nee, je kunt het ene moment lui zijn en het andere moment volkomen gefocust ergens mee bezig zijn. Je kunt op sommige momenten heel goed luisteren, terwijl je in een andere situatie iemand in de rede valt of ongeduldig denkt: “Wanneer ben je eens een keer uitgepraat?” Je kunt van reizen én op de bank hangen houden.

Deed ik het weer!
Dat is niet raar en kan met verschillende dingen te maken hebben en verschillende oorzaken hebben, maar daar wil ik het nu even niet naar kijken. Waar ik het wel over wil hebben, is hoe je jezelf een handje kunt helpen toch het goede te doen. Soms is het namelijk gewoon een kwestie van de goede keuze maken. Alleen kun je zo gewend zijn de ‘slechte’ keuze te maken, dat het niet automatisch in je opkomt iets anders te doen en voor je het weet denk je: “Nee hè, deed ik het weer!”

Ratten of regenboog
Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Dat gegeven gebruik ik om mezelf een duwtje in de goede richting te geven. Ik heb thuis een doosje met kaartjes waar alleen afbeeldingen op staan. Niet per se mooi, maar dat doet er niet toe. Af en toe trek ik zo’n kaartje en kijk ik wat het beeld voor mij betekent. Om een voorbeeld te geven: ik ben soms best een perfectionist en wil de dingen die ik doe graag goed doen. Dat kan ertoe leiden dat ik soms teveel kijk naar wat er nog niet goed is en te weinig oog heb voor wat er al geweldig is. Ik trok een kaartje waar een regenboog op stond, maar op de regenboog liepen twee ratten (of muizen, dat kon ik niet zo goed zien). In ieder geval geen dieren waar ik blij van word. Voor mij betekende dat, dat elke situatie iets moois in zich heeft en dat er tegelijkertijd dingen zijn die minder leuk zijn. Ik stelde mezelf de vraag: kijk je naar de ratten of naar de regenboog? Dat maakt een wereld van verschil!

Nieuwe gewoontes
Het mooie is dat zo’n beeld zich vastzet in je hoofd. Inmiddels heb ik al meerdere situaties gehad waarin de afbeelding van de regenboog en de ratten spontaan in mijn hoofd ‘popte’, waardoor ik mezelf bijstuurde ‘o ja, de regenboog’. Zo help ik mezelf om de goede keuze te maken en oude gewoontes te vervangen door nieuwe. Hoe doe jij dat?

www.lelixxor.nl

Advertenties